Klopsiki po bałkańsku


Klopsiki po bałkańsku

Szybkie i przepyszne danie jednogarnkowe. Soczyste klopsiki wieprzowe duszone z kolorowymi warzywami w mocno pomidorowym sosie. Obiad palce lizać! Danie możemy podać ze świeżym pieczywem, z ryżem, albo z makaronem.

 

 

Składniki:

0,5kg mięsa mielonego wieprzowego

1 jajko

2-3 łyżki bułki tartej

przyprawy do mięsa: pieprz, sól, papryka mielona słodka oraz ostra, majeranek, czosnek granulowany

1 cebula

150g pieczarek

3 papryki w różnych kolorach

3-4 pomidory

1 łyżka koncentratu pomidorowego

kilka listków świeżej bazylii

olej do smażenia

 

 

*** Do mielonego mięsa dodajemy jajko, bułkę tartą oraz przyprawy- do smaku. Całość dokładnie mieszamy ***

*** Z masy mięsnej formujemy niewielkie klopsiki ***

*** Klopsiki podsmażamy na rozgrzanym oleju, ze wszystkich stron na rumiano ***

*** Mięso zdejmujemy z patelni. Cebulę i pieczarki kroimy w paseczki i podsmażamy na tym samym tłuszczu na którym smażyło się mięso ***

*** Papryki kroimy w paseczki ***

*** Pomidory kroimy w kosteczkę ***

*** Do podsmażonych pieczarek z cebulką dodajemy pokrojone papryki i całość smażymy przez chwilę ***

*** Dodajemy pomidory oraz pokrojoną lub porwaną na kawałki świeżą bazylię ***

*** Całość dusimy pod przykryciem na średnim ogniu przez około 5-10 minut, aż warzywa puszczą sok. Następnie dokładamy podsmażone wcześniej klopsiki i całość ponownie dusimy pod przykryciem przez około 10 minut ***

*** Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy i potrawę doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE