Najlepsze brownie z malinami
Mega wilgotne i delikatne ciasto czekoladowe, które wprost rozpływa się w ustach. To jeden z moich ulubionych wypieków, więc często do niego wracam. Ciasto ma jeden tajemny składnik, który nadaje mu rewelacyjnej wilgotności , którym jest… cukinia! Tak, wydaje się dziwne, że do ciasta dodajemy warzywo, ale nic się nie martwcie, cukinia jest zupełnie nie wyczuwalna, a zapewniam Was, że smak tego brownie to niebo w ustach!
Składniki:
**WSZYSTKIE SKŁADNIKI MUSZĄ BYĆ W TEMPERATURZE POKOJOWEJ
300g mąki pszennej
szczypta soli
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
60g kakao
2 jajka
110g masła
250g cukru
16g cukru waniliowego
pół szklanki gęstego jogurtu naturalnego
125ml oleju
350g cukinii
50g czekolady mlecznej lub gorzkiej (lub pół na pół)
- Polewa czekoladowa:
50g mlecznej czekolady
50g gorzkiej czekolady
50ml mleka
- Dodatkowo:
ok 200g malin
*** Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy kolejno jajka i ucieramy, aż składniki się połączą. Pomału wlewamy olej nie przestając ucierania, a następnie stopniowo dodajemy jogurt ***
*** Mąkę, sól, kakao, proszek do pieczenia i sodę mieszamy razem ***
*** Do masy maślanej dodajemy w dwóch turach suche składniki i dokładnie mieszamy łyżką – tylko do momentu połączenia się składników ***
*** Cukinie dokładnie myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce o dużych oczkach ***
*** Czekoladę kroimy na małe kawałki ***
*** Cukinię i czekoladę dokładamy do ciasta ***
*** Całość delikatnie mieszamy ***
*** Ciasto przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (moja foremka ma wymiary 25×25 cm) ***
*** Na cieście układamy maliny ***
*** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170’C i pieczemy przez około 50 minut – lub dłużej do tzw suchego patyczka ***
*** Po wystudzeniu ciasta przygotowujemy polewę czekoladową. Do garnuszka wlewamy mleko, wkładamy obie czekolady i gotujemy ciągle mieszając, aż powstanie jednolita masa ***
*** Płynną czekoladą polewamy ciasto i odkładamy do zastygnięcia. Kawałki ciasta możemy dodatkowo ozdobić malinami, ubitą śmietanką i miętą ***
*** SMACZNEGO ***
Polecam również:
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ