Sernik z rabarbarem


Sernik z rabarbarem

Kremowy sernik w kruchym cieście kakaowym z dodatkiem rabarbaru. Jest to łatwy i szybki wypiek, gdyż spodu ciasta nie musimy wcześniej podpiekać. Bardzo smaczny serniczek. Polecam!

 

 

Składniki:

  • Ciasto:

230g mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

150g zimnego masła

3 łyżki kakao

1/3 szklanki cukru

1 jajko

  • Masa serowa:

800g twarogu sernikowego

2/3 szklanki cukru

1 budyń waniliowy lub śmietankowy (40g)

1 jajko

  • Dodatkowo:

300g rabarbaru

4 łyżki cukru pudru

2 łyżki mąki ziemniaczanej

 

 

*** Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy kakao, cukier, jajko oraz pokrojone w kawałki masło. Zagniatamy ciasto, formujemy kulę i wkładamy ją do lodówki ***

*** Ciasto dzielimy na dwie nierówne części. Większą częścią wylepiamy dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (użyłam blaszki o wymiarach 26 x21 cm). Mniejszą część wkładamy do zamrażarki ***

*** Twaróg z cukrem, jajkiem i budyniem (proszkiem) miksujemy krótko mikserem, do momentu aż składniki się połączą ***

*** Rabarbar kroimy w niedużą kostkę ***

*** Przekładamy do miski, wsypujemy cukier oraz mąkę i mieszamy ***

*** Masę serową wykładamy na ciasto, wyrównujemy ***

*** Na serze wykładamy równomiernie rabarbar ***

*** Na wierzch ścieramy na tarce ciasto z zamrażarki ***

*** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 40 minut ***

*** Kroimy po całkowitym wystudzeniu. Ciasto można z wierzchu posypać cukrem pudrem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

 

 

 

KOMENTARZE