Sernik z rabarbarem
Kremowy sernik w kruchym cieście kakaowym z dodatkiem rabarbaru. Jest to łatwy i szybki wypiek, gdyż spodu ciasta nie musimy wcześniej podpiekać. Bardzo smaczny serniczek. Polecam!
Składniki:
- Ciasto:
230g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150g zimnego masła
3 łyżki kakao
1/3 szklanki cukru
1 jajko
- Masa serowa:
800g twarogu sernikowego
2/3 szklanki cukru
1 budyń waniliowy lub śmietankowy (40g)
1 jajko
- Dodatkowo:
300g rabarbaru
4 łyżki cukru pudru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
*** Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy kakao, cukier, jajko oraz pokrojone w kawałki masło. Zagniatamy ciasto, formujemy kulę i wkładamy ją do lodówki ***
*** Ciasto dzielimy na dwie nierówne części. Większą częścią wylepiamy dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (użyłam blaszki o wymiarach 26 x21 cm). Mniejszą część wkładamy do zamrażarki ***
*** Twaróg z cukrem, jajkiem i budyniem (proszkiem) miksujemy krótko mikserem, do momentu aż składniki się połączą ***
*** Rabarbar kroimy w niedużą kostkę ***
*** Przekładamy do miski, wsypujemy cukier oraz mąkę i mieszamy ***
*** Masę serową wykładamy na ciasto, wyrównujemy ***
*** Na serze wykładamy równomiernie rabarbar ***
*** Na wierzch ścieramy na tarce ciasto z zamrażarki ***
*** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 40 minut ***
*** Kroimy po całkowitym wystudzeniu. Ciasto można z wierzchu posypać cukrem pudrem ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ