Kolorowe babeczki z kremem i owocami
Składniki:
- Ciasto na zielone babeczki:
100g świeżego szpinaku (najlepiej szpinak Baby)
2 jajka
3/4 szklanka cukru
1,5 szklanki mąki pszennej
1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki oleju
- Składniki na kakaowe babeczki:
1 szklanka mąki
1/2 szklanki cukru
1/3 szklanki oleju
1 jajko
1/2 szklanki mleka
2 łyżki kakao
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Krem:
500ml śmietanki 30%
1 galaretka bezbarwna lub cytrynowa
- Dodatkowo:
3 banany
200g malin
1 łyżka soku z cytryny
*** Przygotowujemy ciasto na zielone babeczki: szpinak blendujemy z olejem na gładką papkę ***
*** Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę ***
*** Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy do połączenia się składników. Następnie dodajemy zblendowany szpinak z olejem i mieszamy do uzyskania jednolitej masy ***
*** Ciasto przelewamy do wyłożonych papierem foremek ***
*** Babeczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180’C przez około 25 minut – do suchego patyczka ***
*** Przygotowujemy ciasto na kakaowe babeczki: wszystkie składniki na ciasto dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa ***
*** Ciasto przelewamy do wyłożonych papierem foremek na babeczki i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180’C przez około 25 minut – do suchego patyczka ***
*** Po wystudzeniu jedne i drugie babeczki wydrążamy mniej więcej do połowy. Wydrążone ciasto kruszymy i przekładamy do miski ***
*** Galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklanki gorącej wody i studzimy ***
*** Banany obieramy, kroimy na kawałki i smarujemy sokiem z cytryny ***
*** Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Następnie ciągle miksując dodajemy cienkim strumieniem zimną galaretkę ***
*** W wydrążonych babeczkach układamy pokrojone banany i maliny ***
*** Na wierzchu układamy z „czubkiem” warstwę kremu ***
*** Całość obsypujemy z wierzchu pokruszonym ciastem, lekko dociskamy ***
*** Dodatkowo możemy babeczki ozdobić kawałkami malin. Przed podaniem przechowujemy w lodówce ***
*** SMACZNEGO ***