Kolorowe babeczki z kremem i owocami


Kolorowe babeczki z kremem i owocami

 

 

Składniki:

  • Ciasto na zielone babeczki:

100g świeżego szpinaku (najlepiej szpinak Baby)

2 jajka

3/4 szklanka cukru

1,5 szklanki mąki pszennej

1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 szklanki oleju

  • Składniki na kakaowe babeczki:

1 szklanka mąki

1/2 szklanki cukru

1/3 szklanki oleju

1 jajko

1/2 szklanki mleka

2 łyżki kakao

1 łyżeczka sody

1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • Krem:

500ml śmietanki 30%

1 galaretka bezbarwna lub cytrynowa

  • Dodatkowo:

3 banany

200g malin

1 łyżka soku z cytryny

 

 

 

*** Przygotowujemy ciasto na zielone babeczki: szpinak blendujemy z olejem na gładką papkę ***

*** Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę ***

*** Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy do połączenia się składników. Następnie dodajemy zblendowany szpinak z olejem i mieszamy do uzyskania jednolitej masy ***

*** Ciasto przelewamy do wyłożonych papierem foremek ***

*** Babeczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180’C przez około 25 minut – do suchego patyczka ***

*** Przygotowujemy ciasto na kakaowe babeczki: wszystkie składniki na ciasto dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa  ***

Ciasto na kopiec kreta

*** Ciasto przelewamy do wyłożonych papierem foremek na babeczki i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180’C przez około 25 minut – do suchego patyczka  ***

*** Po wystudzeniu jedne i drugie babeczki wydrążamy mniej więcej do połowy. Wydrążone ciasto kruszymy i przekładamy do miski ***

*** Galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklanki gorącej wody i studzimy ***

*** Banany obieramy, kroimy na kawałki i smarujemy sokiem z cytryny ***

*** Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Następnie ciągle miksując dodajemy cienkim strumieniem zimną galaretkę ***

*** W wydrążonych babeczkach układamy pokrojone banany i maliny ***

*** Na wierzchu układamy z „czubkiem” warstwę kremu ***

*** Całość obsypujemy z wierzchu pokruszonym ciastem, lekko dociskamy ***

*** Dodatkowo możemy babeczki ozdobić kawałkami malin. Przed podaniem przechowujemy w lodówce ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

KOMENTARZE