Wiosenny przekładaniec z młodą kapustą, wieprzowiną i ziemniaczkami
No i mamy cały obiad za jednym zamachem, czyli kruche i aromatyczne mięsko duszone w soczystych warzywach i pyszne rumiane ziemniaczki. A wszystko to upieczone razem w jednym naczyniu. Rewelacyjny obiad z piekarnika.
Składniki:
ok 500g karkówki lub szynki wieprzowej
pół młodej kapusty
1 marchew
1/3 szklanki bulionu
2 ząbki czosnku
Przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, chilli (szczypta), curry, majeranek, tymianek
3-4 łyżki oleju
ok 1 kg młodych ziemniaków
*** Mięso kroimy w średniej wielkości kostkę polewamy 2 łyżkami oleju, dodajemy przeciśnięty czosnek i obsypujemy przyprawami ***
*** Całość dokładnie mieszamy i odkładamy na około 1 godzinę ***
*** Kapustę grubo szatkujemy ***
*** Marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach ***
*** Ziemniaki obieramy, polewamy niewielką ilością oleju, obsypujemy delikatnie przyprawami i mieszamy ***
*** W żaroodpornym naczyniu układamy kapustę, mięso i marchew. Całość zalewamy bulionem i mieszamy. Na wierzchu układamy ziemniaczki ***
*** Z wierzchu potrawę posypujemy suszonymi lub świeżymi ziołami ***
*** Danie przykrywamy lub umieszczamy w foliowym rękawie do pieczenia ***
*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C – z termoobiegiem lub 200’C – funkcja góra-dół i pieczemy przez około 75 minut. Około 10 -15 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy pokrywkę lub rozcinamy rękaw foliowy w celu przyrumienienia potrawy ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ