Wiosenny kwiatek drożdżowy z powidłami
Prosty sposób na piękny i przepyszny wypiek. Do jego przygotowania użyłam sprawdzonego przepisu na szybkie i niezawodne ciasto drożdżowe na suchych drożdżach. Oczywiście zamiennie można użyć drożdży świeżych, ale wówczas należy ich dodać 25 gram i wykonać zaczyn.
Składniki:
- Ciasto:
500g mąki
8g suchych drożdży
200ml ciepłego mleka
70g cukru
1 jajko
1 żółtko
125g masła
- Nadzienie:
pół słoiczka powideł śliwkowych
- Dodatkowo:
białko do posmarowania ciasta
cukier do posypania
*** Masło roztapiamy i studzimy. Mąkę mieszamy z suchymi drożdżami, dodajemy cukier, jajko, żółtko oraz przestudzone masło. Mieszamy i wyrabiamy ciasto dodając powoli ciepłe (ale nie gorące) mleko. Najlepiej wyrabiać za pomocą miksera z hakiem ***
*** Ciasto wyrabiamy, aż będzie miękkie i sprężyste, a następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia ***
*** Po tym czasie ciasto ponownie wyrabiamy na posypanym mąką blacie i dzielimy na 4 części ***
*** Każdą część ciasta rozwałkowujemy na kształt koła o średnicy około 26 cm ***
*** Pierwsze koło z ciasta przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i smarujemy delikatnie powidłami śliwkowymi ***
*** Na to kładziemy drugie koło z ciasta i smarujemy je drugą częścią powideł ***
*** Całość przykrywamy trzecią częścią ciasta i rozsmarowujemy resztę powideł. Wszystko przykrywamy ostatnim kołem z ciasta (wierzchu już nie pokrywamy powidłami). Na środku układamy szklankę i delikatnie ją dociskamy ***
*** Ciasto nacinamy nożem na cztery części (nie nacinając go do samego środka, środek pozostawiamy bez nacięcia) ***
*** Następnie każdą część dzielimy na pół i jeszcze raz na pół. Finalnie powinniśmy uzyskać 16 części ***
*** Bierzemy w ręce kolejno po dwie części i okręcamy je po dwa razy na zewnątrz ***
*** Czynność tą powtarzamy z wszystkimi pozostałymi paskami. Końcówki każdej pary pasków zlepiamy ze sobą ***
*** Gotowy kwiatek przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia ***
*** Ciasto z wierzchu smarujemy roztrzepanym białkiem, a środek posypujemy cukrem kryształem ***
*** Pieczemy w temperaturze 180’C przez około 25 – 30 minut ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ