Wiosenny kwiatek drożdżowy z powidłami


Wiosenny kwiatek drożdżowy z powidłami

Prosty sposób na piękny i przepyszny wypiek. Do jego przygotowania użyłam sprawdzonego przepisu na szybkie i niezawodne ciasto drożdżowe na suchych drożdżach. Oczywiście zamiennie można użyć drożdży świeżych, ale wówczas należy ich dodać 25 gram i wykonać zaczyn.

 

 

Składniki:

  • Ciasto:

500g mąki

8g suchych drożdży

200ml ciepłego mleka

70g cukru

1 jajko

1 żółtko

125g masła

  • Nadzienie:

pół słoiczka powideł śliwkowych

  • Dodatkowo:

białko do posmarowania ciasta

cukier do posypania

 

 

 

*** Masło roztapiamy i studzimy. Mąkę mieszamy z suchymi drożdżami, dodajemy cukier, jajko, żółtko oraz przestudzone masło. Mieszamy i wyrabiamy ciasto dodając powoli ciepłe (ale nie gorące) mleko. Najlepiej wyrabiać za pomocą miksera z hakiem ***

*** Ciasto wyrabiamy, aż będzie miękkie i sprężyste, a następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia ***

*** Po tym czasie ciasto ponownie wyrabiamy na posypanym mąką blacie i dzielimy na 4 części ***

*** Każdą część ciasta rozwałkowujemy na kształt koła o średnicy około 26 cm ***

*** Pierwsze koło z ciasta przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i smarujemy delikatnie powidłami śliwkowymi ***

*** Na to kładziemy drugie koło z ciasta i smarujemy je drugą częścią powideł ***

*** Całość przykrywamy trzecią częścią ciasta i rozsmarowujemy resztę powideł. Wszystko przykrywamy ostatnim kołem z ciasta (wierzchu już nie pokrywamy powidłami). Na środku układamy szklankę i delikatnie ją dociskamy ***

*** Ciasto nacinamy nożem na cztery części (nie nacinając go do samego środka, środek pozostawiamy bez nacięcia) ***

*** Następnie każdą część dzielimy na pół i jeszcze raz na pół. Finalnie powinniśmy uzyskać 16 części ***

*** Bierzemy w ręce kolejno po dwie części i okręcamy je po dwa razy na zewnątrz ***

*** Czynność tą powtarzamy z wszystkimi pozostałymi paskami. Końcówki każdej pary pasków zlepiamy ze sobą ***

*** Gotowy kwiatek przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia ***

*** Ciasto z wierzchu smarujemy roztrzepanym białkiem, a środek posypujemy cukrem kryształem ***

*** Pieczemy w temperaturze 180’C przez około 25 – 30 minut ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE