Rolada szpinakowa z łososiem
Prosta w przygotowaniu, rewelacyjna w smaku i bardzo efektowna rolada na bazie szpinaku, kremowego serka i wędzonego łososia. Świetnie wpisuje się w klimat zarówno świąteczny jak i sylwestrowy oraz imprezowy. Polecam!
Składniki:
Szpinak mrożony liściasty 300g
3 jajka
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, gałka muszkatołowa – po pół łyżeczki
200g wędzonego łososia
1 opakowanie serka śmietankowego typu Almette, Turek, Twój smak itp
1- 2 łyżeczki chrzanu
*** Szpinak rozmrażamy, odciskamy z wody i miksujemy razem z żółtkami, przeciśniętym czosnkiem, solą, pieprzem i gałką muszkatołową ***
*** Białka jaj ubijamy na sztywno ze szczyptą soli ***
*** Masę szpinakową delikatnie mieszamy z pianą z białek ***
*** Masę szpinakową wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i rozsmarowujemy na kształt prostokąta (użyłam blaszki z wyposażenia piekarnika ***
*** Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180’C. Po upieczeniu ciasto zostawiamy na 5 minut do przestudzenia, a następnie obracamy na blacie i zdejmujemy papier. Serek mieszamy z chrzanem -do smaku, i rozsmarowujemy równomiernie na cieście szpinakowym ***
*** Na serku układamy plasterki wędzonego łososia ***
*** Całość delikatnie ale dość ciasno zwijamy w rulon. Roladę zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę ***
*** Przed podaniem roladę kroimy w plastry o grubości około 1,5cm ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- KORECZKI I PRZEKĄSKI PRZEPISY TUTAJ
- CIASTA I WYPIEKI ŚWIĄTECZNE KLIKNIJ TUTAJ
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ
Rolada wyszła fantastyczna.Polecam,jedyny problem jaki miałam to przywarła mi masa do papieru i był problem ,ale dałam radę następnym razem posmaruje troszkę olejem.Pozdrawiam Ola.
Witam, mam pytanie czy ciasto szpinakowe pieczemy w piekarniku z termoobiegiem czy góra dół?
Z góry dziękuje za odpowiedź.
Pozdrawiam 🙂
Pieczemy w opcji góra-dół