Rolada szpinakowa z łososiem


Rolada szpinakowa z łososiem

Prosta w przygotowaniu, rewelacyjna w smaku i bardzo efektowna rolada na bazie szpinaku, kremowego serka i wędzonego łososia. Świetnie wpisuje się w klimat zarówno świąteczny jak i sylwestrowy oraz imprezowy. Polecam!

 

 

Składniki:

Szpinak mrożony liściasty 300g

3 jajka

2 ząbki czosnku

sól, pieprz, gałka muszkatołowa – po pół łyżeczki

200g wędzonego łososia

1 opakowanie serka śmietankowego typu Almette, Turek, Twój smak itp

1- 2 łyżeczki chrzanu

 

 

 

*** Szpinak rozmrażamy, odciskamy z wody i miksujemy razem z żółtkami, przeciśniętym czosnkiem, solą, pieprzem i gałką muszkatołową ***

*** Białka jaj ubijamy na sztywno ze szczyptą soli ***

*** Masę szpinakową delikatnie mieszamy z pianą z białek ***

*** Masę szpinakową wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i rozsmarowujemy na kształt prostokąta (użyłam blaszki z wyposażenia piekarnika ***

*** Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180’C.  Po upieczeniu ciasto zostawiamy na 5 minut do przestudzenia, a następnie obracamy na blacie i zdejmujemy papier. Serek mieszamy z chrzanem -do smaku, i rozsmarowujemy równomiernie na cieście szpinakowym ***

*** Na serku układamy plasterki wędzonego łososia ***

*** Całość delikatnie ale dość ciasno zwijamy w rulon. Roladę zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę ***

*** Przed podaniem roladę kroimy w plastry o grubości około 1,5cm ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

 


KOMENTARZE

3 komentarzy do “Rolada szpinakowa z łososiem

  • Anonim

    Rolada wyszła fantastyczna.Polecam,jedyny problem jaki miałam to przywarła mi masa do papieru i był problem ,ale dałam radę następnym razem posmaruje troszkę olejem.Pozdrawiam Ola.

  • Magda Świerczewska

    Witam, mam pytanie czy ciasto szpinakowe pieczemy w piekarniku z termoobiegiem czy góra dół?

    Z góry dziękuje za odpowiedź.
    Pozdrawiam 🙂