Karkówka po chłopsku
Soczyste i kruche mięso wieprzowe duszone w pysznym i bardzo aromatycznym sosie. Tak przygotowaną karkówkę polecam podać z ziemniaczkami i ulubioną surówką. To danie z pewnością zasmakuje wszystkim domownikom, jednak jeżeli mają je jeść także dzieci to lepiej dodać mniej papryczki chilli, gdyż mięso wychodzi dość pikantne.
Składniki:
ok 0,5kg karkówki
2-3 cebule
1 łyżka masła
1 papryczka chilli
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
2 łyżki mąki
1 łyżka posiekanej pietruszki
Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka mielona, majeranek, liść laurowy, 3 kulki ziela angielskiego
olej do smażenia
*** Karkówkę myjemy, osuszamy i kroimy w około 1 centymetrowe plastry ***
*** Każdy kawałek mięsa nacieramy solą, pieprzem oraz majerankiem ***
*** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i obsmażamy mięso z każdej strony, aż straci surowy kolor ***
*** Podsmażone mięso przekładamy na talerz. Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę – do zeszklenia. Całość posypujemy mąką, mieszamy i dalej przesmażamy do zrumienienia ***
*** Do cebuli dolewamy około 500ml wrzątku, mieszamy energicznie aby nie powstały grudki ***
*** Dodajemy liść laurowy oraz po 3 kulki ziela angielskiego i pieprzu. Dokładamy podsmażone mięso ***
*** Dodajemy także przecier pomidorowy oraz drobno pokrojoną papryczkę chilli ***
*** Całość dusimy pod przykryciem, na niedużym ogniu przez około 45 minut – do miękkości mięsa. Na końcu doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką oraz posypujemy zieloną pietruszką ***
*** Podajemy z ziemniaczkami i ulubioną surówką ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- POMYSŁY NA SZYBKI, TANI I ŁATWY OBIAD! KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
Robiłam, pyszne, bardzo wszystkim smakowało 🙂
A mozna zamiast karkowki szynkę?
Tak, można.
pyszne danie