Karkówka po chłopsku


Karkówka po chłopsku

Soczyste i kruche mięso wieprzowe duszone w pysznym i bardzo aromatycznym sosie. Tak przygotowaną karkówkę polecam podać z ziemniaczkami i ulubioną surówką. To danie z pewnością zasmakuje wszystkim domownikom, jednak jeżeli mają je jeść także dzieci to lepiej dodać mniej papryczki chilli, gdyż mięso wychodzi dość pikantne.

 

 

Składniki:

ok 0,5kg karkówki

2-3 cebule

1 łyżka masła

1 papryczka chilli

1 łyżeczka koncentratu pomidorowego

2 łyżki mąki

1 łyżka posiekanej pietruszki

Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka mielona, majeranek, liść laurowy, 3 kulki ziela angielskiego

olej do smażenia

 

 

*** Karkówkę myjemy, osuszamy i kroimy w około 1 centymetrowe plastry ***

*** Każdy kawałek mięsa nacieramy solą, pieprzem oraz majerankiem ***

*** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i obsmażamy mięso z każdej strony, aż straci surowy kolor ***

*** Podsmażone mięso przekładamy na talerz. Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę – do zeszklenia. Całość posypujemy mąką, mieszamy i dalej przesmażamy do zrumienienia ***

*** Do cebuli dolewamy około 500ml wrzątku, mieszamy energicznie aby nie powstały grudki ***

*** Dodajemy liść laurowy oraz po 3 kulki ziela angielskiego i pieprzu. Dokładamy podsmażone mięso ***

*** Dodajemy także przecier pomidorowy oraz drobno pokrojoną papryczkę chilli ***

*** Całość dusimy pod przykryciem, na niedużym ogniu przez około 45 minut – do miękkości mięsa. Na końcu doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką oraz  posypujemy zieloną pietruszką ***

*** Podajemy z ziemniaczkami i ulubioną surówką ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

 


KOMENTARZE

4 komentarzy do “Karkówka po chłopsku