Schab serowo-ziołowy
Kruche i dobrze nawilżone mięso schabowe, pieczone z pysznym, kremowym farszem. Tak przygotowane mięso możemy podać z ziemniaczkami lub frytkami i ulubioną surówką. Ciekawy pomysł na inny, niecodzienny obiad dla całej rodziny. Polecam!
Składniki:
ok 1,2 kg schabu
150g serka śmietankowego (typu Almette, Twój smak itp.)
100g serka topionego
1 łyżka miękkiego masła
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
ok 4 łyżki posiekanych ziół: koperek, tymianek, bazylia, majeranek itp.
*** Mięso myjemy, osuszamy i pozbawiamy białych błonek z wierzchu ***
*** W miseczce umieszczamy serki, masło,posiekane zioła i przeciśnięty czosnek ***
*** Wszystko razem dokładnie mieszamy ***
*** W mięsie robimy nacięcia co około 2 centymetry. Schab nacieramy z każdej strony solą i pieprzem, także między nacięciami ***
*** Mięso faszerujemy przygotowaną masą serowo-ziołową, umieszczając ją w wykonanych nacięciach ***
*** Schab przekładamy do żaroodpornego naczynia i przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową albo umieszczamy w foliowym rękawie do pieczenia ***
*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 90 minut. Na około 10-15 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy pokrywkę lub folię, aby mięso się zrumieniło ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- PRZEPISY NA SZYBKIE, TANIE I ŁATWE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ
Właśnie schab piecze się w piekarniku, bardzo dużo wody puścił i zastanawiam się czy powinnam ja oddać podczas pieczenia czy też nie?
Witam, czy schab można przygotować jeden dzień wcześniej, aby się ” marynował” w lodówce przez około 24h?
Tak, można.
Mam takie pytanie czy schab można też naciać wzdłuż, czy ten farsz po upieczeniu dobrze się trzyma w schabie czy wypada przy krojeniu? Chciałabym ten przepis wypróbować na święta zatem będę wdzięczna za odpowiedź.
Farsz dobrze się trzyma, ale przy nacięciu wzdłuż radziłabym pieczeń dodatkowo związać.
lepszy na ciepło czy na zimno?