Sernikobrownie z dynią
Wilgotne ciasto czekoladowe z masą serowo dyniową o wspaniałym pomarańczowym aromacie. To brownie wprost rozpływa się w ustach!
Do wypieku ciasta użyłam blaszki o wymiarach 20×32 cm
Składniki:
WSZYSTKIE SKŁADNIKI POWINNY BYĆ W TEMPERATURZE POKOJOWEJ
- Masa brownie:
150g gorzkiej czekolady
100g mlecznej czekolady
180g masła
3 jajka
1 łyżka kakao
200g drobnego cukru
100g mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- Dyniowa masa serowa:
250g puree z dyni
250g mielonego twarogu
250g serka mascarpone
2 jajka
90 gram drobnego cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
skórka otarta z 1 pomarańczy (wyszorowanej i wyparzonej)
** Aby przygotować puree z dyni należy pokroić ją na plastry, wydrążyć z pestek, przełożyć do żaroodpornego naczynia i piec pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180’C przez około 1 godzinę – do miękkości ***
*** Upieczoną dynie studzimy, obieramy ze skórki i blendujemy na mus. Tak przygotowane puree możemy przechowywać w lodówce maksymalnie do 5 dni. Możemy je także poporcjować i zamrozić, a następnie używać do przygotowywania ciast i deserów ***
*** Przygotowujemy ciasto brownie: czekolady kroimy w kosteczkę ***
*** W małym garnuszku rozpuszczamy masło, zdejmujemy z ognia i dodajemy posiekaną czekoladę, odstawiamy na około 1 minutkę. Następnie całość dokładnie mieszamy, aż powstanie gładki sos czekoladowy ***
*** W osobnym naczyniu roztrzepujemy lekko jajka. Dodajemy cukier i mieszamy ***
*** Dodajemy ciepły sos czekoladowy, mieszamy. Wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i kakao ***
*** Całość mieszamy łyżką, tylko do czasu połączani się składników ***
*** Masę brownie przelewamy na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia (moja blaszka ma wymiary 20×32 cm) ***
*** Przygotowujemy masę serową: w misie miksera umieszczamy wszystkie wymienione składniki ***
*** Całość miksujemy do momentu połączenia się składników ***
*** Masę serową wykładamy równomiernie na ciasto brownie. Za pomocą widelca mieszamy delikatnie masy tworząc wzorki – dzięki czemu ciasto będzie maiło ciekawy wygląd po upieczeniu ***
*** Ciasto pieczemy w temperaturze 170’C przez około 1 godzinę ***
*** Kroimy po wystudzeniu ***
*** SMACZNEGO ***
Polecam również:
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ