Zupa klopsikowa
Syta, rozgrzewająca i przepyszna jesienna zupa na bogato. Jest to zdecydowanie treściwy obiad jednogarnkowy, gdyż mamy tu zarazem mięso, ziemniaki, kiszoną kapustę, brukselkę, włoszczyznę i kaszę. Takim daniem na pewno naje się cała rodzina. Jako dodatek do zupy możemy podać świeże pieczywo.
Składniki:
0,5kg mięsa mielonego – wieprzowego
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
1/3 szklanki mąki – do obtoczenia klopsików
przyprawy do mięsa: pieprz, sól, papryka mielona słodka oraz ostra, majeranek, czosnek granulowany
włoszczyzna: marchew, pietruszka, seler, por
2-3 ziemniaki
250g kapusty kiszonej
500g brukselki
2-3 łyżki kaszy gryczanej
przyprawy do zupy: sól, pieprz, ziele angielskie, pieprz w kulkach, liść laurowy
*** Mięso mielone mieszamy z jajkiem, bułką tartą i przyprawami – do smaku ***
*** Włoszczyznę myjemy, obieramy i kroimy na małe kawałki
*** Pokrojone warzywa przekładamy do garnka zalewamy 2 litrami wody i zagotowujemy ***
*** Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę ***
*** Ziemniaki przekładamy do gotującej się zupy. Dodajemy także łyżkę soli, po 2-3 kulki ziela angielskiego oraz pieprzu i liść laurowy ***
*** Kapustę kiszoną drobno siekamy i dokładamy do garnka z zupą ***
*** Z masy mięsnej formujemy małe klopsiki i obtaczamy je w mące ***
*** Klopsiki wrzucamy kolejno do gotującej się zupy. Dodajemy także brukselkę ***
*** Wsypujemy kaszę i gotujemy całość na niedużym ogniu pod przykryciem przez około 20-25 minut ***
*** Gdy wszystkie warzywa zmiękną, doprawiamy zupę do smaku solą i pieprzem. Ważne aby nie gotować zupy zbyt długo, żeby brukselka nam się nie rozgotowała ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- POMYSŁY NA SZYBKI, TANI I ŁATWY OBIAD! KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
sycąca i pyszna::)