Jesienna zupa klopsikowa


Zupa klopsikowa

Syta, rozgrzewająca i przepyszna jesienna zupa na bogato. Jest to zdecydowanie treściwy obiad jednogarnkowy, gdyż mamy tu zarazem mięso, ziemniaki, kiszoną kapustę, brukselkę, włoszczyznę i kaszę. Takim daniem na pewno naje się cała rodzina. Jako dodatek do zupy możemy podać świeże pieczywo.

 

 

Składniki:

0,5kg mięsa mielonego – wieprzowego

1 jajko

2 łyżki bułki tartej

1/3 szklanki mąki – do obtoczenia klopsików

przyprawy do mięsa: pieprz, sól, papryka mielona słodka oraz ostra, majeranek, czosnek granulowany

włoszczyzna: marchew, pietruszka, seler, por

2-3 ziemniaki

250g kapusty kiszonej

500g brukselki

2-3 łyżki kaszy gryczanej

przyprawy do zupy: sól, pieprz, ziele angielskie, pieprz w kulkach, liść laurowy

 

 

 

*** Mięso mielone mieszamy z jajkiem, bułką tartą i przyprawami – do smaku ***

*** Włoszczyznę myjemy, obieramy i kroimy na małe kawałki

*** Pokrojone warzywa przekładamy do garnka zalewamy 2 litrami wody i zagotowujemy ***

*** Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę ***

*** Ziemniaki przekładamy do gotującej się zupy. Dodajemy także łyżkę soli, po 2-3 kulki ziela angielskiego oraz pieprzu i liść laurowy ***

*** Kapustę kiszoną drobno siekamy i dokładamy do garnka z zupą ***

*** Z masy mięsnej formujemy małe klopsiki i obtaczamy je w mące ***

*** Klopsiki wrzucamy kolejno do gotującej się zupy. Dodajemy także brukselkę ***

*** Wsypujemy kaszę i gotujemy całość na niedużym ogniu pod przykryciem przez około 20-25 minut ***

*** Gdy wszystkie warzywa zmiękną, doprawiamy zupę do smaku solą i pieprzem. Ważne aby nie gotować zupy zbyt długo, żeby brukselka nam się nie rozgotowała ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

 

 


KOMENTARZE

Komentarz do “Jesienna zupa klopsikowa