Wieprzowina po chińsku z ananasem


Wieprzowina po chińsku z ananasem

Szybki i pyszny obiad, którego przygotowanie zajmuje mniej niż pół godziny. Polędwiczka wieprzowa z warzywami i ananasem w bardzo smacznym słodko-kwaśnym sosie. Danie podajemy z ryżem lub chińskim makaronem.

 

 

Składniki:

1 polędwiczka wieprzowa

2 łyżki mąki ziemniaczanej

ok 250g ananasa z puszki

2 łyżki oleju

sól i pieprz

2 łyżki sezamu

  • Warzywa (można użyć gotowej mieszanki warzyw do dań orientalnych):

1 czerwona papryka

1 papryczka chilli

1 marchew

1/2 pora

2 ząbki czosnku

kawałek imbiru – około 2-3 centymetry

1 łyżka posiekanego szczypiorku

opcjonalnie: fasola szparagowa, grzyby mun, kiełki fasoli mung

  • Sos:

5 łyżek sosu sojowego

3 łyżki octu ryżowego lub soku z cytryny

5 łyżek syropu ananasowego z puszki

 

 

*** Polędwiczkę myjemy, osuszamy i przekrawamy w poprzek na pół ***

*** Następnie mięso kroimy w poprzek włókien na dość cienkie plasterki i doprawiamy solą i pieprzem ***

*** Całość obtaczamy w mące ziemniaczanej ***

*** Na dużej patelni lub w woku rozgrzewamy olej, wrzucamy polędwiczkę i podsmażamy ciągle mieszając przez około 4-5 minut – tak aby mięso z każdej strony było obsmażone ***

*** Mięso zdejmujemy z patelni. Warzywa kroimy w słupki (czosnek, imbir i chilli drobno siekamy) i podsmażamy przez około 3 minuty na tym samym tłuszczu co mięso ***

*** Dodajemy ananasa odsączonego z zalewy, mieszamy i smażymy razem przez około 2 minuty ***

*** Dodajemy polędwiczkę, mieszamy i podsmażamy jeszcze przez minutę ***

*** W międzyczasie przygotowujemy sos: mieszamy wszystkie składniki w miseczce ***

*** Sos wlewamy na patelnię. Gotujemy przez około 2 minuty na dużym ogniu ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje ***

*** Przed podaniem posypujemy sezamem. Podajemy z ryżem lub chińskim makaronem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM RÓWNIEŻ:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

 


KOMENTARZE

2 komentarzy do “Wieprzowina po chińsku z ananasem