Wieprzowina po chińsku z ananasem
Szybki i pyszny obiad, którego przygotowanie zajmuje mniej niż pół godziny. Polędwiczka wieprzowa z warzywami i ananasem w bardzo smacznym słodko-kwaśnym sosie. Danie podajemy z ryżem lub chińskim makaronem.
Składniki:
1 polędwiczka wieprzowa
2 łyżki mąki ziemniaczanej
ok 250g ananasa z puszki
2 łyżki oleju
sól i pieprz
2 łyżki sezamu
- Warzywa (można użyć gotowej mieszanki warzyw do dań orientalnych):
1 czerwona papryka
1 papryczka chilli
1 marchew
1/2 pora
2 ząbki czosnku
kawałek imbiru – około 2-3 centymetry
1 łyżka posiekanego szczypiorku
opcjonalnie: fasola szparagowa, grzyby mun, kiełki fasoli mung
- Sos:
5 łyżek sosu sojowego
3 łyżki octu ryżowego lub soku z cytryny
5 łyżek syropu ananasowego z puszki
*** Polędwiczkę myjemy, osuszamy i przekrawamy w poprzek na pół ***
*** Następnie mięso kroimy w poprzek włókien na dość cienkie plasterki i doprawiamy solą i pieprzem ***
*** Całość obtaczamy w mące ziemniaczanej ***
*** Na dużej patelni lub w woku rozgrzewamy olej, wrzucamy polędwiczkę i podsmażamy ciągle mieszając przez około 4-5 minut – tak aby mięso z każdej strony było obsmażone ***
*** Mięso zdejmujemy z patelni. Warzywa kroimy w słupki (czosnek, imbir i chilli drobno siekamy) i podsmażamy przez około 3 minuty na tym samym tłuszczu co mięso ***
*** Dodajemy ananasa odsączonego z zalewy, mieszamy i smażymy razem przez około 2 minuty ***
*** Dodajemy polędwiczkę, mieszamy i podsmażamy jeszcze przez minutę ***
*** W międzyczasie przygotowujemy sos: mieszamy wszystkie składniki w miseczce ***
*** Sos wlewamy na patelnię. Gotujemy przez około 2 minuty na dużym ogniu ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje ***
*** Przed podaniem posypujemy sezamem. Podajemy z ryżem lub chińskim makaronem ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM RÓWNIEŻ:
- PRZEPISY NA SZYBKIE, TANIE I ŁATWE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
czy zamiast polędwiczki można użyć schabu?
Teoretycznie można, ale schab trzeba dłużej smażyć i jest to bardziej suche mięso.