Łaciate ciasto z truskawkami

Łaciate ciasto z truskawkami

Wilgotne, maślane, dwukolorowe ciasto z truskawkami. Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Palce lizać!

 

 

Składniki:

3 szklanki mąki

3 łyżeczki proszku do pieczenia

250g masła

4 jajka

1 szklanka wody gazowanej

350g cukru

16g cukru waniliowego

3 łyżki kakao

250g truskawek

 

 

 

*** Truskawki obieramy z szypułek, myjemy i osuszamy ***

*** Masło przekładamy do rondelka, rozpuszczamy i odkładamy do wystudzenia ***

*** Jajka wbijamy do miski, zasypujemy cukrem oraz cukrem waniliowym i ucieramy mikserem na puszystą masę ***

*** Dodajemy rozpuszczone masło i wodę gazowaną, a następnie stopniowo wsypujemy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Miksujemy krótko – do momentu połączenia się składników ***

*** Ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej części ciasta dodajemy kakao i dokładnie mieszamy ***

*** Dno foremki (moja ma wymiary 26 x 26 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Na blaszkę wykładamy naprzemiennie raz łyżkę ciemnego ciasta, raz łyżkę jasnego ciasta. Następnie w miejsce jasnego ciasta wykładamy ciemne a w miejsce ciemnego jasne ciasto ***

*** Na wierzchu ciasta układamy truskawki, delikatnie wciskając je w ciasto ***

*** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 45 minut – do suchego patyczka ***

*** Ciasto wyjmujemy z foremki i odkładamy do wystygnięcia ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

10 komentarzy do “Łaciate ciasto z truskawkami”

    1. Monika - Blog z apetytem

      Można użyć wody niegazowanej lub gazowanego napoju ale jeżeli jest słodzony to należy dać trochę mniej cukru do ciast.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przewijanie do góry