Puszysty sernik śmietankowy
Kremowy, wilgotny i puszysty sernik śmietankowy, któremu naprawdę trudno się oprzeć. To ciasto wprost rozpływa się w ustach!
Składniki:
- Spód:
3/4 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
1/2 szklanki cukru
120g masła lub margaryny
- Masa serowa:
1 kg sera twarogowego mielonego z wiaderka
500ml śmietanki 30%
8 jajek
1 szklanka cukru
1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru – 40g
- Dodatkowo:
lukier lub polewa czekoladowa do polania ciasta
*** Przygotowujemy spód ciasta: miękkie masło lub margarynę ucieramy wraz z cukrem. Dodajemy jajka i miksujemy. Wsypujemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy ***
*** Prostokątną blaszkę wykładamy papierem do pieczenia (moja blaszka ma wymiary 32 x 20 cm). Na spodzie blaszki równomiernie wykładamy ciasto ***
*** Ciasto podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180’C przez około 15 minut – do lekkiego zrumienienia ***
*** Przygotowujemy masę serową: białka jaj ubijamy z cukrem na sztywną pianę ***
*** Śmietankę ubijamy na sztywno ***
*** Do sera dodajemy po jednym żółtku i miksujemy, aż uzyskamy jednolitą konsystencję ***
*** Następnie do masy serowej dodajemy proszek budyniowy i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy. a później ubitą śmietankę i ponownie delikatnie mieszamy ***
*** Masę serową wykładamy na podpieczony spód i wyrównujemy ***
*** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 1 godzinę. Ciasto dość mocno rośnie podczas pieczenia ale później trochę opada. Po upieczeniu sernik studzimy w uchylonym piekarniku ***
*** Po całkowitym wystygnięciu ciasta, polewamy je lukrem lub polewą czekoladową ***
*** SMACZNEGO ***
Polecam również:
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
Serniczek jest przepyszny. Dziekuje za przepis !
Juz doczytalam
A kiedy sie dodaje cukier w masie serowej?
Czy spód sternika ma być zimny aby wyłożyć na niego ser?
Ma być przestudzony, ale nie musi być zimny. Wyjmujemy spód z piekarnika i przygotowujemy sernik. Po tym czasie wylewamy masę serową na spód i pieczemy.
W jakim piekarniku pieczesz ciasta? W gazowym czy elektrycznym?
Piekę w piekarniku elektrycznym
Czym mogę zastąpić pieczony spód? Herbatniki albo biszkopty będą w porządku?
Myślę, że herbatniki będą ok
czy na wierzch sernika moge dac kruszonke i dopiero piec?
cudowny sernik 🙂
Czy ser z wiaderka President bedzie dobry ? Nie wyjdzie mi ciapa
Będzie dobry.