Mazurki z malinami i białą czekoladą
Proste, pyszne i piękne mazurki z musem malinowo-czekoladowym, na delikatnym kruchym spodzie. Są bardzo proste w wykonaniu. Z podanych składników wyjdzie około 6-7 mazurków, w zależności od wielkości.
Składniki:
400-500g mąki pszennej
20dkg masła lub margaryny (lub pół na pół)
1/2 szklanki cukru
1 jajko
2 żółtka
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- Nadzienie:
300g malin – mogą być mrożone
100g białej czekolady
4 łyżki śmietany kremówki
3 łyżki cukru
2 łyżki miodu
- Do ozdoby:
suszone owoce (żurawina, morele, śliwki,…), płatki migdałowe, słonecznik, orzechy, itp.
*** W pierwszej kolejności przygotowujemy nadzienie: maliny wkładamy do garnka, zasypujemy cukrem i podgrzewamy ***
*** Maliny gotujemy na małym ogniu przez około 10-15 minut, co jakiś czas mieszając ***
*** Następnie owoce przecieramy przez gęste sito aby pozbyć się pestek ***
*** W garnuszku umieszczamy kremówkę oraz miód i podgrzewamy. Zdejmujemy z ognia i dodajemy połamaną czekoladę ***
*** Dokładnie mieszamy, aby czekolada w całości się rozpuściła ***
*** Dodajemy maliny, mieszamy. Mus studzimy i wkładamy na kilka godzin do lodówki aby zgęstniał ***
*** W międzyczasie pieczemy mazurki: wszystkie składniki na ciasto zagniatamy razem na jednolitą masę – dodajemy tyle mąki, aby ciasto było zbite i nie kleiło się do rąk ***
*** Ciasto rozwałkowujemy partiami na grubość ok 0,5 cm ***
*** Z rozwałkowanego ciasta wycinamy owalne kształty mazurków. Ja wcześniej wydrukowałam sobie kształt jaja ***
*** Wycięte ciasto układamy na wyłożonej papierem blaszce, przyklejamy otoczki i nakłuwamy widelcem. Całość smarujemy roztrzepanym białkiem. Mazurki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 15 -20 minut, do zrumienia ***
*** Na wystudzone spody wykładamy mus malinowy ***
*** Mazurki ozdabiamy wedle upodobań 😉 ***
*** Mazurki wkładamy do lodówki, po kilku godzinach mus malinowy całkowicie zastygnie***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- CIASTA I WYPIEKI WIELKANOCNE PRZEPISY TUTAJ
- PRZEPISY NA JAJKA I SAŁATKI WIELKANOCNE PRZEPISY TUTAJ
Czy można użyć konfitury malinowej?
Świetny przepis i pięknie wyglądają 🙂 mam pytanie- czy trzeba jw przechowywać w lodówcw cały czas? Generalnie kruchego ciasta nie powinno trzymać się w lodówce i stąd moja obawa…
W tym roku robię pierwsze Święta Wielkanocne w domu. Mam nadzieję, że zaskoczę moją teściową takimi mazurkami 🙂
Z pewnością wszystkim się spodobają. Życzę powodzenia 🙂
Czy można użyć truskawek zamiast malin?
Myślę, że można użyć truskawek ale najlepiej będzie je zmiksować (zblendować) po podgrzaniu z cukrem.
Jak tu być na diecie?