Wielkanocne rollsy z szynką i sałatką jajeczną


Wielkanocne rollsy z szynką i sałatką jajeczną

Kolejny pomysł na pyszną i efektowną przekąskę na stół wielkanocny. Ruloniki z szynki wypełnione sałatką jajeczno-warzywną z dodatkiem delikatnego sosu czosnkowego. Całość elegancko związana szczypiorkiem i ułożona na pierzynce ze świeżych kiełków – cieszy oko i wspaniale smakuje. Polecam!

 

 

 

Składniki:

ok 5 plasterków szynki

3 jajka

1/2 papryki (u mnie żółta i czerwona)

3 rzodkiewki

1 nieduży ogórek gruntowy

1/2 pęczka posiekanego szczypiorku

cienki szczypiorek do związania roladek

2 łyżki majonezu

1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego

1 ząbek czosnku

sól i pieprz

  • Dodatkowo:

Świeże kiełki do ozdoby

 

 

*** Warzywa – paprykę, ogórka i rzodkiewki kroimy w drobną kosteczkę ***

*** Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Jajka przekładamy do warzyw i dodajemy posiekany szczypiorek ***

*** W miseczce mieszamy majonez z jogurtem oraz przetartym czosnkiem ***

*** Powstały sos dodajemy do sałatki, mieszamy i całość doprawiamy solą oraz pieprzem ***

*** Na każdym plasterku szynki układamy porcję sałatki ***

*** Szynkę zwijamy w rulon ***

*** Każdy rulon związujemy szczypiorkiem i układamy na talerzu wyłożonym świeżymi kiełkami ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

KOMENTARZE