Wielkanocne rollsy z szynką i sałatką jajeczną
Kolejny pomysł na pyszną i efektowną przekąskę na stół wielkanocny. Ruloniki z szynki wypełnione sałatką jajeczno-warzywną z dodatkiem delikatnego sosu czosnkowego. Całość elegancko związana szczypiorkiem i ułożona na pierzynce ze świeżych kiełków – cieszy oko i wspaniale smakuje. Polecam!
Składniki:
ok 5 plasterków szynki
3 jajka
1/2 papryki (u mnie żółta i czerwona)
3 rzodkiewki
1 nieduży ogórek gruntowy
1/2 pęczka posiekanego szczypiorku
cienki szczypiorek do związania roladek
2 łyżki majonezu
1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego
1 ząbek czosnku
sól i pieprz
- Dodatkowo:
Świeże kiełki do ozdoby
*** Warzywa – paprykę, ogórka i rzodkiewki kroimy w drobną kosteczkę ***
*** Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Jajka przekładamy do warzyw i dodajemy posiekany szczypiorek ***
*** W miseczce mieszamy majonez z jogurtem oraz przetartym czosnkiem ***
*** Powstały sos dodajemy do sałatki, mieszamy i całość doprawiamy solą oraz pieprzem ***
*** Na każdym plasterku szynki układamy porcję sałatki ***
*** Szynkę zwijamy w rulon ***
*** Każdy rulon związujemy szczypiorkiem i układamy na talerzu wyłożonym świeżymi kiełkami ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- PRZEPISY NA JAJKA I SAŁATKI WIELKANOCNE PRZEPISY TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ