Sernik z rosą i brzoskwiniami


Sernik z rosą i brzoskwiniami

Puszysty i delikatny sernik na kruchym spodzie, z brzoskwiniami i bezową pianką. Po upieczeniu na cieście pojawiają się kropelki złotej rosy. Sernik jest bardzo efektowny i przepyszny!

 

 

Składniki:

  • Kruche ciasto:

250g mąki pszennej

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

150g zimnego masła lub margaryny

1/2 szklanki cukru pudru

2 żółtka

1 jajko

  • Masa serowa:

1 kg sera z wiaderka – zmielonego twarogu

2 jajka

4 żółtka

1 szklanka cukru

16g cukru waniliowego

2 budynie śmietankowe lub waniliowe

3 szklanki mleka

1/2 szklanki oleju

1/2 puszki brzoskwiń

  • Pianka bezowa:

6 białek

szczypta soli

1 szklanka cukru

 

 

*** Składniki na kruche ciasto zagniatamy razem tworząc kulę ***

*** Dużą blaszkę do pieczenia (moja ma wymiary 26×38 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Dno blaszki wykładamy ciastem ***

*** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i podpiekamy przez 10 minut ***

*** Przygotowujemy masę serową: Żółtka i całe jajka ubijamy z cukrem oraz cukrem waniliowym przez około 5 minut na puszystą masę. Następnie cały czas miksując dodajemy ser. W oddzielnej misce mieszamy mleko z budyniami i całość stopniowo wlewamy do masy serowej. Na końcu dodajemy olej, miksujemy. Masa serowa powinna być bardzo rzadka ***

*** Brzoskwinie z puszki odsączamy z zalewy i kroimy w kosteczkę ***

*** Pokrojone brzoskwinie wkładamy do masy serowej, mieszamy i całość przelewamy na podpieczony spód ***

*** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 50 minut – aż masa się zetnie ***

*** Na około 15 minut przed końcem pieczenia zaczynamy przygotowywać bezową piankę: białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę (uważając aby ich nie przebić – ubijamy tylko do momentu, aż piana zacznie być sztywna). Następnie stopniowo dodajemy cukier i ubijamy jeszcze przez około 5 minut – na lśniącą i gęstą pianę ***

*** Piankę wykładamy równomiernie na gorący sernik ***

*** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150’C i pieczemy przez 15minut. Sernik zaraz po pieczeniu wyciągamy z piekarnika i studzimy ***

*** Po około 30 minutach zacznie pojawiać się pierwsza rosa na piance, po upływie kolejnych 30 minut wierzch ciasta powinien być już cały w kropelkach rosy ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

Polecam również:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ


KOMENTARZE

Komentarz do “Sernik z rosą i brzoskwiniami