Sernik z rosą i brzoskwiniami
Puszysty i delikatny sernik na kruchym spodzie, z brzoskwiniami i bezową pianką. Po upieczeniu na cieście pojawiają się kropelki złotej rosy. Sernik jest bardzo efektowny i przepyszny!
Składniki:
- Kruche ciasto:
250g mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
150g zimnego masła lub margaryny
1/2 szklanki cukru pudru
2 żółtka
1 jajko
- Masa serowa:
1 kg sera z wiaderka – zmielonego twarogu
2 jajka
4 żółtka
1 szklanka cukru
16g cukru waniliowego
2 budynie śmietankowe lub waniliowe
3 szklanki mleka
1/2 szklanki oleju
1/2 puszki brzoskwiń
- Pianka bezowa:
6 białek
szczypta soli
1 szklanka cukru
*** Składniki na kruche ciasto zagniatamy razem tworząc kulę ***
*** Dużą blaszkę do pieczenia (moja ma wymiary 26×38 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Dno blaszki wykładamy ciastem ***
*** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i podpiekamy przez 10 minut ***
*** Przygotowujemy masę serową: Żółtka i całe jajka ubijamy z cukrem oraz cukrem waniliowym przez około 5 minut na puszystą masę. Następnie cały czas miksując dodajemy ser. W oddzielnej misce mieszamy mleko z budyniami i całość stopniowo wlewamy do masy serowej. Na końcu dodajemy olej, miksujemy. Masa serowa powinna być bardzo rzadka ***
*** Brzoskwinie z puszki odsączamy z zalewy i kroimy w kosteczkę ***
*** Pokrojone brzoskwinie wkładamy do masy serowej, mieszamy i całość przelewamy na podpieczony spód ***
*** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 50 minut – aż masa się zetnie ***
*** Na około 15 minut przed końcem pieczenia zaczynamy przygotowywać bezową piankę: białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę (uważając aby ich nie przebić – ubijamy tylko do momentu, aż piana zacznie być sztywna). Następnie stopniowo dodajemy cukier i ubijamy jeszcze przez około 5 minut – na lśniącą i gęstą pianę ***
*** Piankę wykładamy równomiernie na gorący sernik ***
*** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150’C i pieczemy przez 15minut. Sernik zaraz po pieczeniu wyciągamy z piekarnika i studzimy ***
*** Po około 30 minutach zacznie pojawiać się pierwsza rosa na piance, po upływie kolejnych 30 minut wierzch ciasta powinien być już cały w kropelkach rosy ***
*** SMACZNEGO ***
Polecam również:
- CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
Przepyszny sprawdzony