Meksykański kociołek
Pikantne, rozgrzewające i przepyszne danie w meksykańskim stylu. Syta i prosta w przygotowaniu potrawa jednogarnkowa, która świetnie sprawdzi się jako szybki obiad dla zapracowanych. Polecam!
Składniki:
500g mielonego mięsa wieprzowego lub wołowego
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
1 puszka krojonych pomidorów
1 czerwona papryka
1 papryczka chilli
1/2 szklanki bulionu (lub wody)
1 puszka fasoli
1 szklanka kukurydzy konserwowej
1/3 szklanki przecieru pomidorowego
1 łyżka oleju- do smażenia
przyprawy: sól, pieprz, kmin rzymski, oregano, papryka mielona – słodka i ostra
Świeża bazylia
ugotowany ryż
*** Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy drobno pokrojoną cebulę oraz przeciśnięty czosnek. Dodajemy mięso i smażymy ciągle mieszając, do momentu aż straci surowy kolor ***
*** Następnie dodajemy pomidory z puszki, zalewamy bulionem, mieszamy i zagotowujemy ***
*** Patelnię przykrywamy, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez około 10 minut. Po tym czasie dokładamy pokrojoną w kostkę paprykę oraz drobno pokrojoną papryczkę chilli, mieszamy i całość dusimy przez około 15 minut ***
*** Do potrawy dodajemy przecier pomidorowy, odsączoną z zalewy fasolę oraz kukurydzę z puszki. Całość doprawiamy do smaku, mieszamy i gotujemy około 5 minuty ***
*** Przed podaniem danie posypujemy posiekaną świeżą bazylią ***
*** Danie podajemy z ugotowanym do miękkości ryżem ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- PRZEPISY NA SZYBKIE, TANIE I ŁATWE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ