Czekoladowo-pomarańczowe ciasteczka z kremem milky way
Bardzo kruche, bardzo aromatyczne i bardzo smaczne ciasteczka przełożone niebiańskim kremem mlecznym.
Składniki:
- Ciasto:
250g mąki
150g masła
100g cukru
szczypta soli
2 żółtka
skórka z 1 pomarańczy
50g gorzkiej czekolady
- Krem:
125g masła
65ml mleka
70g cukru
1 szklanka mleka w proszku
*** Czekoladę kroimy w drobną kosteczkę ***
*** Pomarańczę dokładnie myjemy, sparzamy wrzątkiem, osuszamy i ścieramy skórkę na drobnej tarce ***
*** Masło ucieramy z cukrem, solą i żółtkami do białości. Dodajemy otartą skórkę z pomarańczy, posiekaną czekoladę oraz mąkę i zagniatamy ciasto. Ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na około 30 minut ***
*** Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie na grubość ok 0,5 cm ***
*** Z ciasta wycinamy kształty za pomocą foremek do pierniczków ***
*** Gotowe ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ***
*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 10 minut ***
*** Ciasteczka odkładamy do wystudzenia ***
*** Przygotowujemy krem: mleko zagotowujemy z cukrem. Miękkie masło ucieramy dodając na zmianę mleko w proszku i wystudzone mleko z cukrem. Mieszamy do czasu uzyskania jednolitej, gęstej konsystencji ***
*** Wystudzone ciastka przekładamy kremem ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- CIASTA I WYPIEKI ŚWIĄTECZNE KLIKNIJ TUTAJ
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ
Witam chcę upiec ciasteczka lecz bez kremu ,mam nadzieję że wyjdą :