Śledzie po kaszubsku z żurawiną i rodzynkami
Śledzie w słodko-kwaśnym sosie z żurawiną i rodzynkami to bardzo smaczna i łatwa w przygotowaniu przekąska. Polecam!
Składniki:
0,5 kg filetów śledziowych (matiasów solonych lub w oleju)
olej do smażenia
- Zalewa:
pół szklanki octu
1 szklanka wody
3 ziarenka pieprzu
3 ziarenka ziela angielskiego
1 łyżeczka gorczycy
1 liść laurowy
2 łyżki cukru
kilka rodzynek i żurawiny
- Sos:
2 cebule
3 łyżeczki przecieru pomidorowego
1 łyżka miodu (lub cukru)
1/3 szklanki wody
garść żurawiny
garść rodzynek
sól i pieprz – do smaku
*** Śledzie jeśli są mocno słone moczymy w wodzie (ja użyłam śledzi w oleju i były akurat), a następnie tniemy w paseczki ***
*** Składniki na zalewę zagotowujemy i studzimy ***
*** Śledzie przekładamy do ostudzonej zalewy i odkładamy na kilka godzin, lub nawet całą noc. Po tym czasie śledzie odsączamy z zalewy i przekładamy do miski (zalewa nie będzie nam już potrzebna). Następnie cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju ***
*** Do cebuli dodajemy żurawinę, rodzynki i miód (lub cukier), mieszamy. Wodę łączymy z przecierem i wlewamy do garnka. Całość dusimy przez około 3 minuty ciągle mieszając. Na koniec doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem ***
*** Na śledzie wykładamy sos i delikatnie mieszamy. Całość odstawiamy do lodówki na minimum kilka godzin ***
*** Po tym czasie śledzie zwijamy w ruloniki (możemy przebić wykałaczką), a do środka każdego wkładamy łyżeczkę sosu ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE! POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ