Fileciki z kurczaka w kremowym sosie koperkowym


Kurczak w kremowym sosie koperkowym

Fileciki z kurczaka duszone w śmietankowym sosie z koperkiem, marchewką i cebulką, to pyszny pomysł na szybki i prosty obiad. Takie danie możemy podać z ryżem, ziemniaczkami lub makaronem. Polecam!

 

 

Składniki:

2 filety z kurczaka

1 niewielka marchewka (lub pół dużej)

1 cebula

1 ząbek czosnku

200ml bulionu

100ml śmietanki 30%

pół pęczka koperku

2-3 łyżki mąki (do obtoczenia mięsa)

olej do smażenia

przyprawy: sól, pieprz, 1 liść laurowy, 3 kulki ziela angielskiego, 1/2 łyżeczki kurkumy

 

 

 

*** Filety z kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy na średniej wielkości kawałki i oprószamy solą oraz pieprzem ***

*** Następnie mięso delikatnie obtaczamy w mące ***

*** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy na nim mięso, z każdej strony na złoty kolor ***

*** Mięso zdejmujemy z patelni, a na tym samym tłuszczu podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Gdy cebulą się zeszkli dodajemy startą na dużych oczkach tarki marchewkę oraz przeciśnięty czosnek. Całość podsmażamy przez chwilę ciągle mieszając ***

*** Dodajemy bulion, liść laurowy, ziele angielskie i kurkumę. Mieszamy i zagotowujemy ***

*** Na patelnie dokładamy ponownie mięso. Całość dusimy na niewielkim ogniu, pod przykryciem, przez około 10 minut. W międzyczasie raz przewracamy mięso ***

*** Następnie dodajemy śmietankę oraz posiekany koperek, mieszamy, zagotowujemy ***

*** Gotujemy jeszcze przez kilka minut, bez przykrycia, często mieszają, do momentu, aż sos zgęstnieje ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ


KOMENTARZE

9 komentarzy do “Fileciki z kurczaka w kremowym sosie koperkowym