Babeczki piaskowe ze śliwkami
Ciasta ze śliwkami to kwintesencja jesieni 🙂 Dziś zapraszam na maślane, piaskowe babeczki z soczystymi węgierkami. Szybkie i łatwe w przygotowaniu. Coś pysznego…!
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
120g miękkiego masła
4 łyżki oleju
3/4 szklanki drobnego cukru
4 jajka
2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
6-8 śliwek węgierek
cukier puder do posypania babeczek
*** Masło ucieramy mikserem razem z olejem, następnie stopniowo dodajemy połowę cukru i całość miksujemy na puch ***
*** Dodajemy po jednym żółtku i dalej miksujemy, aż masa będzie jednolita i puszysta. Dodajemy jogurt, miksujemy. Mąkę przesiewamy, mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy, mieszamy – ciasto zrobi się bardzo gęste ***
*** Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Gdy piana będzie już sztywna dodajemy stopniowo resztę cukru i ubijamy, aż cukier się rozpuści a piana zrobi się lśniąca ***
*** Pianę dodajemy do ciasta i mieszamy całość delikatnie łyżką do momentu połączenia się składników ***
*** Foremki na babeczki wykładamy ciastem do ok. 3/4 wysokości (z podanych składników wyszło mi 12 babeczek) ***
*** Śliwki dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w ćwiartki. Na wierzchu babeczek układamy pokrojone owoce, skórką do dołu ***
*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170’C (piekłam z termoobiegiem) i pieczemy przez ok 20-25 minut – do suchego patyczka ***
*** Po upieczeniu babeczki obsypujemy cukrem pudrem ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ