Karkówka duszona w cebuli
Krucha, soczysta i bardzo aromatyczna karkówka duszona w cebuli to ciekawy pomysł na pyszny niedzielny obiad. Do tak przygotowanego mięska możemy podać kaszę i ogórki kiszone lub małosolne. Będzie szybko, łatwo i bardzo smacznie 😉
Składniki:
ok. 1 kg karkówki wieprzowej
4 cebule (użyłam dwie białe i dwie czerwone)
Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, zioła prowansalskie, papryka słodka i ostra mielona
olej do smażenia
1/2 szklanki bulionu lub wody
*** Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w dwu centymetrowe plastry i nacieramy przyprawami ***
*** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i partiami smażymy karkówkę z dwóch stron na rumiany kolor ***
*** Usmażone mięso zdejmujemy z patelni a na pozostały tłuszcz wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę ***
*** Cebulę dusimy przez kilka minut pod przykryciem – do zeszklenia ***
*** Następnie na patelnie z powrotem dokładamy mięso ***
*** Całość dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu, od czasu do czasu podlewając niewielką ilością bulionu lub wody, aż do miękkości mięsa ***
*** Przed końcem duszenia doprawiamy całość do smaku ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM RÓWNIEŻ:
- PRZEPISY NA SZYBKIE, TANIE I ŁATWE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
Robiłam leniwe zrazy na rodzinną impreze polecam wszystkim smakowały skorzystam z innych przepisów są fajne
Witam, cieszę się, że danie smakowało. Bardzo dziękuje za komentarz. Pozdrawiam 🙂