Maślane ciasto ze śliwkami – proste i pyszne!
Łatwe, szybkie i przepyszne maślane ciasto ze śliwkami. Przepis na ten fenomenalny placek pochodzi z bloga Passionfruit.
Składniki:
4 jajka
2/3 szklanki cukru
200g masła (z czego 50g użyjemy do kruszonki)
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
16g cukru waniliowego
ok. 0,5 kg śliwek węgierek
Na kruszonkę: masło, 4 łyżki cukru, mąka
*** Masło roztapiamy w garnuszku i studzimy. Jajka ucieramy razem z cukrem oraz cukrem waniliowym na puch. Wlewamy 3/4 roztopionego i wystudzonego masła (1/4 zostawiamy do kruszonki), mieszamy. Dodajemy mąkę przesianą wraz z proszkiem do pieczenia i całość miksujemy. Ciasto wyjdzie dosyć gęste. Gotowe ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki – moja blaszka ma wymiary 24×24 cm ***
*** Śliwki myjemy, osuszamy i przekrawamy na połówki. Pestki wyrzucamy. Połówki śliwek wtykamy pod skosem w ciasto ***
*** Do pozostałego roztopionego masła dodajemy 4 łyżki cukru oraz mąkę i rozcieramy palcami. Dodajemy tyle mąki aby podczas rozcierania wytworzyła nam się kruszonka, czyli suche, rozdzielające się grudki ***
*** Ciasto posypujemy kruszonką ***
*** Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180’C prze około 40 minut – do suchego patyczka ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ