Ciasteczka kwiatki
Jutro obchodzimy Dzień Matki, podsyłam więc pomysł na pyszne i urocze, kruche ciasteczka, które można upiec na tą okazję. Są dość proste i szybkie w wykonaniu, a smakują rewelacyjnie. Polecam!
Składniki:
0,5 kg mąki
1 szklanka cukru
2 jajka
250 g miękkiego masła
Dodatkowo: 3 łyżki kakao, 3 łyżki mleka
*** Z podanych składników (oprócz kakao i mleka) zagniatamy ciasto ***
*** Następnie odcinamy połowę ciasta. Kakao mieszamy z mlekiem, dodajemy do odciętej części ciasta i zagniatamy ***
*** Z jednego i drugiego ciasta formujemy małe kuleczki ***
*** Z kuleczek układamy kwiatki: środek jednego koloru i 6 płatków drugiego koloru. Płatków nie musimy ze sobą sklejać , wystarczy poukładać je obok siebie tak aby się stykały. Podczas pieczenia ciasto delikatnie urośnie i kwiatek złączy się w całość ***
*** Za pomocą małego patyczka lub wykałaczki robimy wgłębienia w płatkach kwiatka ***
*** Kwiatki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce ***
*** Ciasteczka wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 15 minut – do zrumienienia ***
*** SMACZNEGO ***
Polecam również drugi przepis na ciasteczka kwiatki, w których składniki są prawie takie same jednak różnią się wykonaniem PRZEPIS TUTAJ
ZOBACZ TAKŻE:
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
-
SURÓWKI DO OBIADU, GRILLA I BURGERÓW KLIKNIJ TUTAJ