Kwiatki na Dzień Matki! – Kruche, maślane ciasteczka ;)


Ciasteczka kwiatki

Jutro obchodzimy Dzień Matki, podsyłam więc pomysł na pyszne i urocze, kruche ciasteczka, które można upiec na tą okazję. Są dość proste i szybkie w wykonaniu, a smakują rewelacyjnie. Polecam!

 

 

Składniki:

0,5 kg mąki

1 szklanka cukru

2 jajka

250 g miękkiego masła

Dodatkowo:  3 łyżki kakao,  3 łyżki mleka

 

 

*** Z podanych składników (oprócz kakao i mleka) zagniatamy ciasto ***

*** Następnie odcinamy połowę ciasta.  Kakao mieszamy z mlekiem, dodajemy do odciętej części ciasta i zagniatamy ***

*** Z jednego i drugiego ciasta formujemy małe kuleczki ***

*** Z kuleczek układamy kwiatki: środek jednego koloru i 6 płatków drugiego koloru. Płatków nie musimy ze sobą sklejać , wystarczy poukładać je obok siebie tak aby się stykały. Podczas pieczenia ciasto delikatnie urośnie i kwiatek złączy się w całość ***

*** Za pomocą małego patyczka lub wykałaczki robimy wgłębienia w płatkach kwiatka ***

*** Kwiatki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce ***

*** Ciasteczka wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 15 minut – do zrumienienia ***

*** SMACZNEGO ***

Polecam również drugi przepis na ciasteczka kwiatki, w których składniki są prawie takie same jednak różnią się wykonaniem PRZEPIS TUTAJ

 

 

ZOBACZ TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

KOMENTARZE