Klopsiki duszone w młodej kapuście


Klopsiki duszone w młodej kapuście

Przepyszne i proste danie jednogarnkowe. Młoda kapustka duszona z małymi mięsnymi pulpecikami, która spokojnie może stanowić samodzielne danie obiadowe. Ale oczywiście jeśli chcemy możemy ją podać z ziemniaczkami albo z pieczywem. Taki obiad to niebo w ustach!

 

 

Składniki:

0,5kg mięsa mielonego wieprzowego

1 jajko

3 łyżki bułki tartej

przyprawy do mięsa: pieprz, sól, papryka mielona słodka oraz ostra, majeranek, czosnek granulowany

1 młoda kapusta

1 cebula

2 marchewki

1 liść laurowy

2 kulki ziela angielskiego

sól, pieprz

pęczek koperku

1 niepełna szklanka bulionu warzywnego lub rosołu

pół szklanki mąki do obtoczenia mięsa

olej do smażenia

 

*** Do mielonego mięsa dodajemy jajko, bułkę tartą oraz przyprawy- do smaku. Całość dokładnie mieszamy ***

*** Z masy mięsnej formujemy niewielkie klopsiki, które następnie obtaczamy w mące ***

*** Klopsiki podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, ze wszystkich stron ***

*** Mięso zdejmujemy z patelni. Cebulę kroimy w kosteczkę i lekko podsmażamy, następnie dodajemy startą marchew i całość jeszcze przez chwilę podsmażamy ***

*** Następnie dokładamy posiekaną kapustę, ziele angielskie oraz liść laurowy. Całość delikatnie solimy i pieprzymy,  zalewamy bulionem, mieszamy i dusimy pod przykryciem około 10 minut ***

*** Następnie dodajemy klopsiki, całość znów przykrywamy i dusimy około 20 minut ***

*** Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę, dodajemy posiekany koperek, mieszamy delikatnie i chwilę odparowujemy ***

*** Podajemy jako samodzielne danie lub z ziemniaczkami ***

*** SMACZNEGO ***

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ


KOMENTARZE

7 komentarzy do “Klopsiki duszone w młodej kapuście