Zupa krem z białych szparagów


Kremowa zupa szparagowa

Delikatna i aromatyczna zupa krem z białych szparagów. Coś pysznego!

 

 

Składniki:

1 pęczek białych szparagów

2 niewielkie ziemniaki

3 szklanki bulionu warzywnego

1 żółtko

2 łyżki śmietanki 30% lub 36%

Przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, cukier

Koperek do dekoracji

 

*** Szparagi obieramy, odcinamy zdrewniałe końcówki, myjemy i kroimy w ok 2- centymetrowe kawałki ***

*** Szparagi przekładamy do garnka, dodajemy obrane i  pokrojone w kostkę ziemniaki i całość zalewamy bulionem ***

*** Gotujemy na wolnym ogniu, aż warzywa będą miękkie – nie rozgotowane ***

*** Główki szparagów wyławiamy i odkładamy. Całą resztę miksujemy na gładki krem ***

*** Zupę zagotowujemy. Żółtko wbijamy do miseczki, dodajemy śmietankę i mieszamy widelcem. Niewielką ilość zupy wlewamy do miseczki z żółtkiem i mieszamy. Garnek zestawiamy z ognia i dodajemy roztrzepane żółtko ze śmietanką i bulionem. Całość stawiamy na chwilkę na ogniu, nie dopuszczając do zagotowania, mieszamy. Zdejmujemy z ognie i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, szczyptą gałki muszkatołowej oraz odrobiną cukru ***

*** Przed podaniem kładziemy na powierzchni zupy główki szparagów oraz przyozdabiamy ją koperkiem ***

*** SMACZNEGO ***

 

POLECAM TAKŻE:

KOMENTARZE