Kremowa zupa szparagowa
Delikatna i aromatyczna zupa krem z białych szparagów. Coś pysznego!
Składniki:
1 pęczek białych szparagów
2 niewielkie ziemniaki
3 szklanki bulionu warzywnego
1 żółtko
2 łyżki śmietanki 30% lub 36%
Przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, cukier
Koperek do dekoracji
*** Szparagi obieramy, odcinamy zdrewniałe końcówki, myjemy i kroimy w ok 2- centymetrowe kawałki ***
*** Szparagi przekładamy do garnka, dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i całość zalewamy bulionem ***
*** Gotujemy na wolnym ogniu, aż warzywa będą miękkie – nie rozgotowane ***
*** Główki szparagów wyławiamy i odkładamy. Całą resztę miksujemy na gładki krem ***
*** Zupę zagotowujemy. Żółtko wbijamy do miseczki, dodajemy śmietankę i mieszamy widelcem. Niewielką ilość zupy wlewamy do miseczki z żółtkiem i mieszamy. Garnek zestawiamy z ognia i dodajemy roztrzepane żółtko ze śmietanką i bulionem. Całość stawiamy na chwilkę na ogniu, nie dopuszczając do zagotowania, mieszamy. Zdejmujemy z ognie i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, szczyptą gałki muszkatołowej oraz odrobiną cukru ***
*** Przed podaniem kładziemy na powierzchni zupy główki szparagów oraz przyozdabiamy ją koperkiem ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA I PRZEKĄSKI NA PRZYJĘCIE DLA DZIECI KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ
- NAJLEPSZE POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ