Pyszna przekąska na imprezę!
Kulki mięsno-warzywne w cieście mogą stanowić pyszną przystawkę na przyjęcie albo przekąskę na piknik. Wspaniale smakują zarówno podane w formie zimnej płyty, jak i na ciepło zaraz po upieczeniu. Polecam!
Składniki:
0,5kg wieprzowego mięsa mielonego
1 jajko
po kawałku papryki czerwonej, zielonej i żółtej
pół szklanki kukurydzy konserwowej
pół pora
1 czerwona cebula
pół pęczka szczypiorku
opakowanie ciasta francuskiego
przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra, tymianek, gałka muszkatołowa
*** Mięso mielone mieszamy z jajkiem i przyprawami- do smaku ***
*** Papryki i cebulę kroimy w małą kosteczkę. Pora i szczypiorek siekamy, a kukurydzę odsączamy z zalewy ***
*** Warzywa dokładnie mieszamy z mięsem ***
*** Z masy mięsnej formujemy kuleczki. Najlepiej ręce posmarować olejem, wówczas łatwiej jest uformować mięso ***
*** Z ciasta francuskiego wycinamy około pół centymetrowe paseczki ***
*** Paseczkami z ciasta obtaczamy kuleczki mięsne naokoło ***
*** Gotowe kulki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ***
*** Przed pieczeniem kulki możemy posmarować roztrzepanym jajkiem (ja tego nie zrobiłam). Pieczemy przez około 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180’C. Taka przekąska wspaniale smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM RÓWNIEŻ:
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA I PRZEKĄSKI NA PRZYJĘCIE DLA DZIECI KLIKNIJ TUTAJ