Kluski śląskie
Dziś podrzucam przepis na tradycyjne ziemniaczane kluski przygotowywane z gotowanych ziemniaków, mąki oraz jajka i formowanych w spłaszczone kulki z wgłębieniem. Zapraszam na kluski śląskie 🙂
Składniki:
około 0,5 kg ziemniaków
1 jajko
mąka ziemniaczana
około pół łyżeczki soli
*** Ziemniaki obieramy, gotujemy, odcedzamy i dokładnie dusimy lub przeciskamy przez praskę. Uklepujemy i okładamy do wystudzenia. Następnie wykrawamy 1/4 część ziemniaków i wykładamy obok. W powstałe wolne miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną w takiej ilości aby je w całości wypełniła. Dodajemy jajko oraz sól ***
*** Całość łączymy w gładkie ciasto, w razie potrzeby podsypujemy mąką ziemniaczaną. Formujemy kulę ***
*** Odrywamy po niewielkim kawałku ciasta (mniej więcej wielkości orzecha włoskiego) i formujemy kuleczki ***
*** Palcem robimy wgłębienia w środku każdej kulki ***
*** Kluseczki dzielimy na dwie części. W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę, następnie zmniejszamy ogień do minimum i wkładamy pierwszą partię klusek. Gotujemy je na małym ogniu przez około 10 minut, co jakiś czas delikatnie mieszając. Następnie wyławiamy kluski za pomocą łyżki cedzakowej i gotujemy drugą partię ***
*** SMACZNEGO ***
trochę nie rozumiem ile mąki ziemniaczanej muszę dać…
Czy kluski można mrozic?
Tak, można mrozić.