Kolorowa zapiekanka warzywna z kurczakiem
Mocno warzywna, obłędnie pyszna i pięknie kolorowa zapiekanka. Zwyczajnie się w niej zakochałam od pierwszego spróbowania. W pierwotnej wersji mojego pomysłu na tą zapiekankę miały też znajdować się w niej pomidory (pokrojone w plasterki i wetknięte między inne warzywa) i nawet je kupiłam ale zupełnie zapomniałam ich dodać 😉 Mimo to danie wyszło mega dobrze i zniknęło w kilka minut od chwili podania :)) Z pewnością jeszcze nie raz u nas zagości !
Składniki:
1 cukinia zielona
1 cukinia żółta
1 bakłażan
2 papryki – czerwona i pomarańczowa
1 cebula
2 ziemniaki- ugotowane na półmiękko
1 kulka sera mozzarella z zalewy
kilka plasterków żółtego sera
1 pojedynczy filet z kurczaka
1 mały jogurt naturalny gęsty
2 ząbki czosnku
oliwa- kilka łyżek
sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, oregano, bazylia
*** Warzywa oraz sery tniemy w krążki/paski ***
*** W okrągłym naczyniu żaroodpornym układamy wszystkie pokrojone składniki naprzemiennie dookoła, środek pozostawiamy pusty ( nie wykorzystujemy całych serów, ponieważ jeszcze się nam przydadzą) ***
*** Jeżeli pozostały nam jeszcze warzywa możemy pokroić je w kostkę i wysypać w środek zapiekanki ***
*** Filet z kurczaka przyprawiamy przyprawą do kurczaka i podsmażamy krótko na patelni z każdej strony. Następnie kroimy go w kostkę i wykładamy na środek zapiekanki- na pokrojone warzywa ***
*** W małej miseczce mieszamy jogurt naturalny z przeciśniętym czosnkiem oraz solą i pieprzem ***
*** Uzyskanym sosem polewamy kurczaka ***
*** Na wierzch wykładamy resztę sera i paseczki z warzyw- jeśli nam jeszcze zostały ***
*** W małej miseczce mieszamy 3 łyżki oliwy z 1 łyżeczką przyprawy do kurczaka (można zamiennie użyć samej soli), 1 łyżeczką oregano i 1 łyżeczką bazylii ***
*** Tak powstałą marynatą smarujemy z wierzchu wszystkie warzywa ***
*** Zapiekankę zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180’C, miałam ustawiony termoobieg. Pieczemy bez przykrycia. Jak bez termoobiegu to można ustawić trochę wyższą temperaturę lub dłużej piec. Ja zawsze zapiekam tak na oko ( około 15-20 minut) jak widzę, że ser się stopił i wszystko zaczyna się ładnie rumienić to wówczas wyciągam (można też sprawdzić nakłuwając warzywa widelcem czy są już miękkie) ***
*** SMACZNEGO ***