Pierogi ruskie
Domowe pierożki nadziane farszem z ziemniaków i białego sera. Zwyczajnie pyszne. Zazwyczaj robię je na piątkowy obiad ale oczywiście można je także wyczarować w każdy inny dzień. Ciasto zawsze robię z mojego starego, sprawdzonego przepisu. Zapraszam na pierożki:
Składniki na farsz:
0,5 kg białego sera- twarogu
0,5 kg ziemniaków
2 cebule
łyżka masła (najlepiej klarowanego)
sól, pieprz, maggi w płynie
*** Ziemniaki gotujemy do miękkości i jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę (lub dusimy) razem z serem. Cebule drobno kroimy i podsmażamy na maśle na złoty kolor a następnie dodajemy do masy z ziemniaków i sera. Wszystko dokładnie mieszamy, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i maggi w płynie. Farsz musi mieć dość intensywny smak.
Składniki na ciasto:
100 ml wody
1 łyżka masła
1 szklanka mąki
1 jajko
sól i pieprz
*** Do małego garnka wlać wodę, dodać masło i gotować aż tłuszcz się stopi ***
*** Na stolnicy wysypać mąkę, posypać ją łyżeczką soli oraz pieprzu i zagnieść z wodą ze stopionym masłem (na ciepło) oraz jajkiem ***
*** Jeżeli ciasto będzie zbyt klejące możemy dodać troszkę więcej mąki ale nie za dużo żeby nie było problemu ze sklejaniem pierogów ***
*** Odkrawamy 1/4 ciasta i bardzo cieniutko rozwałkowujemy. Za pomocą szklanki wycinamy kółeczka . Na każdym kółeczku kładziemy łyżeczkę farszu i zaklejamy ***
*** Gotowe pierożki oczekujące na ugotowanie przykrywamy ściereczką aby nie wyschły ***
*** W dużym garnku zagotowujemy wodę z łyżeczką soli oraz łyżką oliwy i wrzucamy pierogi. Gotujemy dwie minuty od momentu wypłynięcia. Po ugotowaniu dobrze jest pierogi (jeszcze na gorąco) posmarować masłem aby się nie posklejały ***
Fajnie by było podać ile pierogów wyjdzie z podanych ilości. U mnie by nie przeszła jedna taka porcja, robi i je cała rodzina, za jednym posiedzeniem min. 150-180 sztuk robimy.