Kurczak pieczony w ziołach
Kurczak pieczony w ziołach, bez tłuszczu więc zdrowo 🙂 Jest aromatyczny, chrupiący z zewnątrz i soczysty w środku- idealny. Upiekłam go w piekarniku za pomocą foliowego rękawa do pieczenia w którym umieszczamy mięso i szczelnie zamykamy- dzięki temu dusi się ono we własnym sosie i nie potrzebujemy dodawać tłuszczu.
1/2 kurczaka
1 łyżka soli
1 łyżka mielonego pieprzu
1 łyżka czosnku granulowanego
1 łyżka bazylii
1 łyżka oregano
1 łyżka tymianku
1 łyżka majeranku
*** wszystkie przyprawy zmieszać ze sobą w miseczce. Kurczaka dokładnie umyć (nie osuszać) i natrzeć przyprawami ***
*** Mięso nakłuwamy w wielu miejscach przyrządem do nakłuwania mięsa lub widelcem. Jeśli mamy czas dobrze jest przyprawionego kurczaka odłożyć na około 2 godzi aby przeszedł przyprawami. Następnie wkładamy mięso do foliowego rękawa i szczelnie zamykamy ***
*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy 1,5 godziny. Następnie delikatnie rozcinamy rękaw i pieczemy jeszcze około 10 minut aby mięsko ładnie się zrumieniło ***
*** W międzyczasie gdy mięsko piecze się w piekarniku możemy przygotować dodatki do obiadu. Ja zazwyczaj wykorzystuje miejsce w rozgrzanym piekarniku i robię jednocześnie pyszne pieczone ziemniaczki ***
*** Przepis na ziemniaczki znajdziecie tutaj: pieczone ziemniaczki