Murzynek
Prosty, klasyczny i sprawdzony przepis na ciemne ciasto przekładane dżemem i polane polewą czekoladową zwane „murzynkiem” – zawsze się udaję 🙂
Składniki:
1 kostka masła lub margaryny
1,5 szklanki cukru
4 łyżki kakao
1/2 szklanki wody
2 szklanki mąki
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
ulubiony dżem, konfitura lub powidła do przełożenia
*** Najpierw w małym garnku zagotowujemy masło z cukrem, wodą i kakao- mieszamy tak długo aż cukier się rozpuści i odstawiamy do ostygnięcia. Z otrzymanej polewy czekoladowej odlewamy około pół szklanki aby później polać nią upieczone ciasto ***
*** Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem i dodajemy razem z jajkami do ostudzonej polewy z garnka. Całość mieszamy a następnie wylewamy na płaską blachę i pieczemy około 45 minut ( do suchego patyczka )w piekarniku nagrzanym do 180’C ***
*** Ciasto przekrawamy wzdłuż na dwie części i przekładamy ulubionym dżemem albo powidłami ***
*** Na wierzchu ciasto polewamy pozostawioną polewą czekoladową ***
Smacznego 🙂
Pyszny murzynek