Kruche ciasto z truskawkami i owocową pianką
Proste, szybkie w przygotowaniu, mocno owocowe i przepyszne ciasto z różową pianką i truskawkami. Niebo w ustach!
Składniki:
- Ciasto:
1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
1,5 szklanki mąki krupczatki
5 żółtek
250g zimnego masła
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Owocowa pianka:
5 białek
1 szklanka cukru
4 łyżki oleju
2 budynie truskawkowe lub malinowe w proszku
- Dodatkowo:
Ok 250g truskawek
*** Do miski przesiewamy mąkę wraz z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dokładamy żółtka oraz pokrojone w kostkę masło i zagniatamy ciasto. Wyrobione ciasto dzielimy na dwie nierówne części- jedną trochę większą ok 60% i drugą trochę mniejszą ok 40%. Mniejsze ciasto wkładamy do zamrażarki ***
*** Większą część ciasta wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, wyrównujemy i nakłuwamy widelcem (moja blaszka ma wymiary 25/35cm) ***
*** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 15 minut– piekłam z termoobiegiem ***
*** W między czasie ubijamy białka ze szczyptą soli. Kiedy są już sztywne stopniowo dodajemy cukier, cały czas mieszając na wysokich obrotach. Gdy cukier się rozpuści powoli wsypujemy budynie, nie przerywając mieszania. Następnie zmniejszamy obroty miksera i małym strumieniem wlewamy olej- wszystko jeszcze krótko mieszamy na wolnych obrotach, do całkowitego połączenia się składników ***
*** Piankę wykładamy na podpieczony, ciepły spód i wyrównujemy ***
*** Truskawki myjemy osuszamy i przekrawamy na połówki ***
*** Na piance układamy truskawki rozcięciem do góry ***
*** Na wierzch ścieramy resztę ciasto z zamrażarki ***
*** Ciasto ponownie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 40 minut– do mocnego zrumienienia ***
*** Kroimy po całkowitym wystudzeniu ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ
Wczoraj upiekłam, pięknie wyrosło ale potem trochę siadło ale zbyt szybko wyjęłam je z piekarnik praktycznie zaraz.Czy trzyma Pani dłużej ciasto w piekarniku? Poza tym poczytałam jeszcze kilka takich przepisów i tam było podane że dajemy pół szklanki oleju nie 4 łyżki.Ale to chyba nie mialo wpływu na ciasto ze lekko opadło.Prosze o podpowiedź co do czasutrzymania w piekarniku
Czy z termoobiegiem też pieczemy w 180 stopniach?
Tak, pieczemy z termoobiegiem w 180’C
Czy mogą być mrożone owoce zamiast świeżych ?
Ciasto zrobione, wyszło przepyszne. Przepis bardzo dobrze opisany, wykonanie proste i szybkie. Bardzo dziękuje.
Czy dalej też pieczemy w termoobiegu?
Tak, piekłam cały czas z termoobiegiem, ale z funkcją góra/dół też się upiecze 🙂