Zrazy zamojskie z mięsa mielonego - IMG 7793

Zrazy zamojskie z mięsa mielonego

Zrazy zamojskie z mięsa mielonego

Kruche i delikatne roladki wypełnione pysznym farszem i duszone w aromatycznym, ciemnym sosie. Szybkie i proste w przygotowaniu. Świetny pomysł na obiad dla całej rodziny.

 

Zrazy zamojskie z mięsa mielonego - IMG 7792

 

Składniki:

ok 1kg mięsa mielonego (u mnie mieszanka wołowiny i wieprzowiny)

2 jajka

4 łyżki bułki tartej

Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra

liść laurowy, ziele angielskie

2 szklanki bulionu

2 łyżki sosu sojowego

1 łyżeczka musztardy

1 łyżeczka koncentratu pomidorowego

1 szklanka mąki do obtoczenia zrazów

olej do smażenia

  • Farsz:

20 dkg boczku wędzonego

1 cebula

1/4 małej główki kapusty

2 łyżki siekanego koperku

 

Zrazy zamojskie z mięsa mielonego - IMG 7793

 

Przygotowujemy farsz. Boczek drobno kroimy i podsmażamy na średniej mocy palnika

Zrazy zamojskie z mięsa mielonego - IMG 7735

Gdy boczek zacznie się wytapiać, dodajemy cebulkę pokrojoną w kostkę oraz grubo poszatkowaną kapustę

Zrazy zamojskie z mięsa mielonego - IMG 7736

Mieszamy i podsmażamy razem

Zrazy zamojskie z mięsa mielonego - IMG 7737

Po kilku minutach, jak kapusta zmięknie, dodajemy posiekany koperek, mieszamy i odkładamy całość do wystudzenia

Zrazy zamojskie z mięsa mielonego - IMG 7738

Do mięsa mielonego dodajemy jajka, bułkę tartą i przyprawy – do smaku

Zrazy zamojskie z mięsa mielonego - IMG 7740

Wszystko razem dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa

Zrazy zamojskie z mięsa mielonego - IMG 7741

Przyprawione mięso dzielimy na około 6-8 porcji. Każdą część rozpłaszczamy na płaski placek

Zrazy zamojskie z mięsa mielonego - IMG 7742

Na mięsie rozkładamy po około 2 łyżki farszu

Zrazy zamojskie z mięsa mielonego - IMG 7743

Mięso rolujemy z farszem i formujemy w dłoniach zgrabne roladki, a następnie obtaczamy je w mące

Zrazy zamojskie z mięsa mielonego - IMG 7744
Obtoczone roladki ponownie formujemy w dłoniach, lekko dociskając, aby nie otwierały się podczas smażenia
Zrazy zamojskie z mięsa mielonego - IMG 7746

Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość tłuszczu i układamy roladki

Zrazy zamojskie z mięsa mielonego - IMG 7747

Obsmażamy mięso delikatnie obracając, tak aby roladki były rumiane z każdej strony

Zrazy zamojskie z mięsa mielonego - IMG 7749

Następnie całość zalewamy bulionem, dodajemy liść laurowy oraz dwie kulki ziela angielskiego i wszystko dusimy pod przykryciem przez około 30 minut, co jakiś czas obracając zrazy

Zrazy zamojskie z mięsa mielonego - IMG 7751

Po tym czasie mięso na chwilę przekładamy na talerz, a do powstałego sosu dodajemy sos sojowy, mieszamy. Całość zaciągamy: 1/3 szklanki wody mieszamy z 1 łyżką mąki, wlewamy na patelnie, mieszamy dokładnie, aby nie powstały grudki, zagotowujemy i mieszamy, aż sos zgęstnieje

Zrazy zamojskie z mięsa mielonego - IMG 7753

Następnie do sosu dodajemy musztardę i koncentrat pomidorowy. Mieszamy i w razie potrzeby doprawiamy jeszcze do smaku

Zrazy zamojskie z mięsa mielonego - IMG 7754

Roladki ponownie dodajemy na patelnie, obtaczamy w sosie i podgrzewamy przez kilka minut

Zrazy zamojskie z mięsa mielonego - IMG 7793

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

Zrazy zamojskie z mięsa mielonego - IMG 3770

Zrazy zamojskie z mięsa mielonego - B33E1223 4B73 4C5A 888D 6F5DE53112BE

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Przewijanie do góry