Jagodowiec z kremem karpatkowym
Pyszne ciasto o wyrazistych i harmonijnych warstwach, które zachwyca zarówno smakiem jak i wyglądem. Połączenie warstw tworzy idealną kompozycją: wilgotny biszkopt, delikatny i słodki krem oraz owocowy, lekko kwaskowy mus. Całość jest jednocześnie elegancka jak i niezwykle smaczna. Polecam!
![]()
Składniki:
- Biszkopt:
5 jajek
200g cukru
140g mąki pszennej typ 450
50g mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- Nasączenia:
pół szklanki wody
1 łyżka cukru pudru
sok z połowy cytryny
- Krem karpatkowy:
750 ml mleka (3 szklanki)
6 łyżek cukru
2 budynie waniliowe bez cukru (po 40g każdy)
2 łyżki mąki pszennej
200g masła
- Mus i żelka jagodowa:
200g mrożonych jagód
2 łyżki cukru
1 opakowanie galaretki jagodowej lub borówkowej
1 szklanka wody
250g śmietanki 36%
Przygotowujemy biszkopt. Całe jajka wbijamy do miski i ubijamy mikserem razem z cukrem, aż uzyskamy puszystą masę
![]()
Mąki mieszamy razem z proszkiem oraz kakao i przesiewamy partiami do masy jajecznej, mieszamy łyżką lub szpatułką (nie miksujemy)
![]()
Całość przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (moja foremka ma wymiary 32 x 20 cm)
![]()
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170’C i pieczemy przez około 30 minut, do suchego patyczka. Po wystudzeniu przecinamy na dwa blaty
![]()
Przygotowujemy krem. Z 750ml mleka odlewamy pół szklanki w którym mieszamy budynie z mąką pszenną
![]()
Resztę mleka zagotowujemy z cukrem. Gdy mleko się zagotuje (musi zacząć wrzeć) wlewamy wcześniej rozmieszane budynie i cały czas mieszamy, aż masa zgęstnieje
![]()
Budyń owijamy folią i odkładamy do całkowitego wystudzenia (nie może być ciepły)
![]()
Miękkie masło przez chwilę miksujemy, a następnie dodajemy po łyżce zimny budyń
![]()
Całość mieszamy mikserem, aż powstanie jednolity krem
![]()
Przygotowujemy nasączenie: wodę mieszamy z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. W blaszce umieszczamy pierwszy blat ciasta i nasączmy go równomiernie. Masę karpatkową wykładamy na ciasto i wyrównujemy. Przykrywamy drugim blatem, ciasta nasączamy i całość umieszczamy w lodówce
![]()
Przygotowujemy żelkę i mus jagodowy. Mrożone jagody przekładamy do garnka, zalewamy szklanką wody, zasypujemy cukrem i zagotowujemy
![]()
Gdy jagody rozmrożą się i zmiękną, zdejmujemy całość z palnika. Wsypujemy galaretkę, mieszamy i blendujemy na gładko. Odkładamy do całkowitego wystudzenia
![]()
Po tym czasie śmietankę miksujemy prawie na sztywno, mieszamy z połową masy jagodowej
![]()
Całość wykładamy delikatnie na ciasto i wyrównujemy. W mus jagodowy można dodatkowo powtykać trochę mrożonych jagód. Wkładamy do lodówki na około pół godziny, aby mus stężał
![]()
Po tym czasie na ciasto wylewamy delikatnie pozostałą masę jagodową, która po stężeniu stworzy żelkę na wierzchu (jeśli masa zdążyła nam stężeć, to należy ją bardzo delikatnie podgrzać i rozmieszać)
![]()
Ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej 3 godziny
![]()
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie! KLIKNIJ TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ