Babcine gołąbki w sosie bolońskim
Gołąbki w sosie bolońskim to kreatywne i nieszablonowe podejście do klasycznego dania kuchni polskiej. Tradycyjnie gołąbki serwuje się z sosem pomidorowym, grzybowym lub czasem nawet koperkowym, jednak sos boloński wprowadza śródziemnomorski akcent i bogatszy, bardziej złożony smak.
Składniki:
ok 400g mielonego mięsa wieprzowego
ok 400g mielonego mięsa wołowego
100g ryżu (1 woreczek)
1 jajko
1 cebula + łyżeczka masła
Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, majeranek
1 nieduża główka młodej kapusty
1 łyżka masła (najlepiej klarowanego)
ok 1/2 szklanki bulionu
- Sos boloński:
2 puszki krojonych pomidorów
1 cebula
2 ząbki czosnku
po około pół łyżeczki soli i cukru
po szczypcie pieprzu i chilli
1 łyżeczka suszonego oregano
kilka listków świeżej bazylii
2 łyżki oleju
Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na maśle.
Ryż gotujemy na półmiękko. Kapustę obgotowujemy w osolonej wodzie i dzielimy na liście i delikatnie wycinamy grubą część nerwu.
Do mięs mielonych dodajemy ryż, jajko, zeszkloną cebulkę i przyprawy – do smaku.
Całość dokładnie mieszamy.
Na każdym liściu kapusty układamy porcję (po około dwie łyżki) farszu.
Zawijamy kapustę z farszem w rulony.
Na dużej patelni lub w garnku rozpuszczamy masło i podsmażamy na nim kolejno gołąbki.
Następnie przekładamy je delikatnie na drugą stronę i dalej podsmażamy przez około 1-2 minuty. Po tym czasie całość zalewamy bulionem, zagotowujemy, zmniejszamy ogień do minimum i dusimy pod przykryciem przez około 20 minut.
W międzyczasie przygotowujemy sos boloński. W garnku na oleju szklimy drobno pokrojoną cebulę, gdy się zeszkli dodajemy posiekany czosnek, mieszamy i dokładamy pomidory z puszki. Smażymy całość przez 2-3 minuty, dodajemy porwane na kawałki listki bazylii i suszone oregano. Całość blendujemy na gładki krem i przyprawiamy do smaku.
Tak powstały sos boloński wlewamy do garnka z gołąbkami.
Delikatnie mieszamy i dusimy jeszcze razem przez kilka minut. Przed podaniem posypujemy siekaną zieleniną.
SMACZNEGO