… i szczyptą fantazji

Babcine gołąbki w sosie bolońskim

Babcine gołąbki w sosie bolońskim

Gołąbki w sosie bolońskim to kreatywne i nieszablonowe podejście do klasycznego dania kuchni polskiej. Tradycyjnie gołąbki serwuje się z sosem pomidorowym, grzybowym lub czasem nawet koperkowym, jednak sos boloński wprowadza śródziemnomorski akcent i bogatszy, bardziej złożony smak.

 

 

Składniki:

ok 400g mielonego mięsa wieprzowego

ok 400g mielonego mięsa wołowego

100g ryżu (1 woreczek)

1 jajko

1 cebula + łyżeczka masła

Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, majeranek

1 nieduża główka młodej kapusty

1 łyżka masła (najlepiej klarowanego)

ok 1/2 szklanki bulionu

  • Sos boloński:

2 puszki krojonych pomidorów

1 cebula

2 ząbki czosnku

po około pół łyżeczki soli i cukru

po szczypcie pieprzu i chilli

1 łyżeczka suszonego oregano

kilka listków świeżej bazylii

2 łyżki oleju

 

 

Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na maśle.

Ryż gotujemy na półmiękko. Kapustę obgotowujemy w osolonej wodzie i dzielimy na liście i delikatnie wycinamy grubą część nerwu.

Do mięs mielonych dodajemy ryż, jajko, zeszkloną cebulkę i przyprawy – do smaku.

Całość dokładnie mieszamy.

Na każdym liściu kapusty układamy porcję (po około dwie łyżki) farszu.

Zawijamy kapustę z farszem w rulony.

Na dużej patelni lub w garnku rozpuszczamy masło i podsmażamy na nim kolejno gołąbki.

Następnie przekładamy je delikatnie na drugą stronę i dalej podsmażamy przez około 1-2 minuty. Po tym czasie całość zalewamy bulionem, zagotowujemy, zmniejszamy ogień do minimum i dusimy pod przykryciem przez około 20 minut.

W międzyczasie przygotowujemy sos boloński. W garnku na oleju szklimy drobno pokrojoną cebulę, gdy się zeszkli dodajemy posiekany czosnek, mieszamy i dokładamy pomidory z puszki. Smażymy całość przez 2-3 minuty, dodajemy porwane na kawałki listki bazylii i suszone oregano. Całość blendujemy na gładki krem i przyprawiamy do smaku.

Tak powstały sos boloński wlewamy do garnka z gołąbkami.

Delikatnie mieszamy i dusimy jeszcze razem przez kilka minut. Przed podaniem posypujemy siekaną zieleniną.

SMACZNEGO

KOMENTARZE