Azjatycka polędwiczka z ryżem i warzywami
To danie to idealna propozycja dla miłośników kuchni orientalnej, którzy cenią sobie szybkość przygotowania oraz bogactwo smaków i aromatów.
Składniki:
1 polędwiczka wieprzowa
200g ryżu
1 opakowanie mrożonej mieszanki warzywnej (u mnie warzywa po azjatycku)
opcjonalnie dodatkowo świeże warzywa, u mnie cukinia
2 łyżki mąki pszennej
olej do smażenia
1 łyżka masła
Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, czosnek granulowany, imbir mielony, kurkuma
- Sos:
1/3 szklanki wody
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
3 łyżki octu ryżowego lub balsamicznego
4 łyżki sosu sojowego
2 łyżki miodu lub brązowego cukru
Polędwiczkę wieprzową przekrawamy wzdłuż na pół i kroimy na plasterki
Mięso przekładamy do miski, polewamy łyżką oleju, mieszamy, oprószamy przyprawami: solą, pieprzem, paprykami, czosnkiem oraz imbirem
Oprószamy mąką pszenną, mieszamy
Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy mięso z każdej strony na rumiano. Smażymy krótko, ale na dużej mocy palnika
Mięso zdejmujemy z patelni i odkładamy na talerz. Na patelnię dokładamy masło, wsypujemy mrożone warzywa
W tym momencie możemy dodać też inne świeże warzywa, u mnie jest to pokrojona w kostkę cukinia. Całość smażymy często mieszając, aż warzywa zmiękną
Po tym czasie do warzyw na patelni dodajemy podsmażone wcześniej mięso
Przygotowujemy sos. Wszystkie składniki przekładamy do miski i mieszamy
Na patelnię wlewamy sos i wszystko zagotowujemy. Jeśli sos będzie zbyt gęsty, można dodać więcej wody. W razie potrzeby doprawiamy jeszcze całość do smaku (można też użyć mieszanki przypraw jeśli taka została dołączona do mrożonki warzywnej)
Ryż gotujemy do miękkości z dodatkiem soli i łyżeczki kurkumy. Odcedzamy i przelewamy wodą
Gorącą zawartość patelni przekładamy na ryż i od razu podajemy
*** SMACZNEGO ***