Azjatycka polędwiczka z ryżem i warzywami

Azjatycka polędwiczka z ryżem i warzywami

To danie to idealna propozycja dla miłośników kuchni orientalnej, którzy cenią sobie szybkość przygotowania oraz bogactwo smaków i aromatów.

 

 

Składniki:

1 polędwiczka wieprzowa

200g ryżu

1 opakowanie mrożonej mieszanki warzywnej (u mnie warzywa po azjatycku)

opcjonalnie dodatkowo świeże warzywa, u mnie cukinia

2 łyżki mąki pszennej

olej do smażenia

1 łyżka masła

Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, czosnek granulowany, imbir mielony, kurkuma

  • Sos:

1/3 szklanki wody

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

3 łyżki octu ryżowego lub balsamicznego

4 łyżki sosu sojowego

2 łyżki miodu lub  brązowego cukru

 

 

Polędwiczkę wieprzową przekrawamy wzdłuż na pół i kroimy na plasterki

Mięso przekładamy do miski, polewamy łyżką oleju, mieszamy, oprószamy przyprawami: solą, pieprzem, paprykami, czosnkiem oraz imbirem

Oprószamy mąką pszenną, mieszamy

Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy mięso z każdej strony na rumiano. Smażymy krótko, ale na dużej mocy palnika

Mięso zdejmujemy z patelni i odkładamy na talerz. Na patelnię dokładamy masło, wsypujemy mrożone warzywa

W tym momencie możemy dodać też inne świeże warzywa, u mnie jest to pokrojona w kostkę cukinia. Całość smażymy często mieszając, aż warzywa zmiękną

Po tym czasie do warzyw na patelni dodajemy podsmażone wcześniej mięso

Przygotowujemy sos. Wszystkie składniki przekładamy do miski i mieszamy

Na patelnię wlewamy sos i wszystko zagotowujemy. Jeśli sos będzie zbyt gęsty, można dodać więcej wody. W razie potrzeby doprawiamy jeszcze całość do smaku (można też użyć mieszanki przypraw jeśli taka została dołączona do mrożonki warzywnej)

Ryż gotujemy do miękkości z dodatkiem soli i łyżeczki kurkumy. Odcedzamy i przelewamy wodą

Gorącą zawartość patelni przekładamy na ryż i od razu podajemy

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przewijanie do góry