Chrupiące ziemniaczki gyros


Chrupiące ziemniaczki gyros

Prawdziwa uczta dla zmysłów. Chrupiące, aromatyczne i sycące ziemniaczki, to świetna przekąska, dodatek do obiadu lub grilla, albo danie na imprezę. Proste i szybkie w przygotowaniu, wystarczy kilka składników. Polecam!

 

 

Składniki:

ok 1 kg młodych ziemniaków

1 łyżka masła

3 łyżki oliwy

1-2 łyżki przyprawy gyros

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

2-3 łyżki tartego sera np. parmezanu

 

 

*** Ziemniaki dokładnie myjemy, przekrawamy na połówki, zalewamy wodą i gotujemy prawie do miękkości ***

*** W miseczce mieszamy oliwę z przyprawą gyros i mąką ziemniaczaną (mąka ziemniaczana nadaje ziemniakom chrupkości podczas pieczenia) ***

*** Ziemniaki odcedzamy z wody i do gorących dodajemy łyżkę masła, delikatnie mieszamy ***

*** Następnie polewamy oliwą z przyprawami i ponownie mieszamy ***

*** Ziemniaczki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia ***

*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200’C i pieczemy przez około 30 minut do zrumienienia. Po tym czasie ziemniaczki posypujemy tartym serem i zapiekamy jeszcze kilka minut, aż ser się roztopi ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE