Chrupiące ziemniaczki gyros
Prawdziwa uczta dla zmysłów. Chrupiące, aromatyczne i sycące ziemniaczki, to świetna przekąska, dodatek do obiadu lub grilla, albo danie na imprezę. Proste i szybkie w przygotowaniu, wystarczy kilka składników. Polecam!
Składniki:
ok 1 kg młodych ziemniaków
1 łyżka masła
3 łyżki oliwy
1-2 łyżki przyprawy gyros
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
2-3 łyżki tartego sera np. parmezanu
*** Ziemniaki dokładnie myjemy, przekrawamy na połówki, zalewamy wodą i gotujemy prawie do miękkości ***
*** W miseczce mieszamy oliwę z przyprawą gyros i mąką ziemniaczaną (mąka ziemniaczana nadaje ziemniakom chrupkości podczas pieczenia) ***
*** Ziemniaki odcedzamy z wody i do gorących dodajemy łyżkę masła, delikatnie mieszamy ***
*** Następnie polewamy oliwą z przyprawami i ponownie mieszamy ***
*** Ziemniaczki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia ***
*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200’C i pieczemy przez około 30 minut do zrumienienia. Po tym czasie ziemniaczki posypujemy tartym serem i zapiekamy jeszcze kilka minut, aż ser się roztopi ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ