Filadelfia z truskawkami – pyszne ciasto bez pieczenia!
Fenomenalne ciasto, które smakuje chyba wszystkim. Chrupiący spód czekoladowy, przepyszna pianka truskawkowa oraz galaretka ze świeżymi owocami to połączenie idealne. Używam bezbarwnej galaretki, ponieważ wówczas bardzo ładnie prezentują się truskawki na cieście, ale jak wolicie można zamienić ją na galaretkę truskawkową. Ciasto jest proste i szybkie w przygotowaniu, a w smaku po prostu niebiańskie.
Składniki:
Użyłam foremki o wymiarach 21x26cm
- Na spód:
ok 150g płatków kukurydzianych
ok 200 gram kremu czekoladowego Nutella
- Krem:
0,5 litra śmietanki kremówki 30%
250g gęstego jogurtu naturalnego
3 łyżki cukru pudru
1 galaretka truskawkowa
1 szklanka wrzątku (250ml)
- Galaretka z truskawkami:
ok 500g truskawek
2 bezbarwne galaretki
3 szklanki wrzątku
*** Przygotowujemy spód ciasta. Płatki miksujemy w robocie na drobne kawałki ***
*** Do zmielonych płatków dodajemy Nutellę ***
*** Całość dokładnie mieszamy ***
*** Tak uzyskaną masę rozkładamy równomiernie na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i wkładamy do lodówki (użyłam foremki o wymiarach 21x26cm) ***
*** Galaretkę truskawkową dokładnie rozpuszczamy w szklance gorącej wody i odkładamy do całkowitego wystudzenia ***
*** Gdy galaretka wystygnie, przygotowujemy krem truskawkowy. śmietankę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem prawie na sztywno ***
*** Do śmietanki dodajemy jogurt, mieszamy. Wlewamy cienkim strumieniem galaretkę i cały czas mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji ***
*** Całość delikatnie przekładamy na spód i ponownie wkładamy do lodówki ***
*** Przygotowujemy bezbarwną galaretkę. Do miseczki wlewamy 3 szklanki gorącej wody, wsypujemy galaretki i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia ***
*** Na krem truskawkowy wylewamy kilka łyżek ostudzonej bezbarwnej galaretki i układamy plasterki truskawek. Całość wkładamy do lodówki, aby galaretka stężała i truskawki przykleiły się do ciasta (dzięki temu nie będą się przemieszczać podczas wylewania pozostałej galaretki) ***
*** Następnie delikatnie wylewamy na ciasto pozostałą galaretkę i całość wkładamy do lodówki, już do całkowitego stężenia wszystkich warstw ciasta ***
*** Ciasto powinno całkowicie stężeć już po około dwóch godzinach, ale można je zostawić w lodówce także na całą noc ***
*** SMACZNEGO ***
Polecam również:
- CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ