Ciasto drożdżowo jogurtowe – wilgotne i puszyste!


Ciasto drożdżowo jogurtowe – wilgotne i puszyste!

To chyba najpyszniejszy drożdżowiec jaki jadłam. Puszysty a jednocześnie wilgotny, delikatny i aksamitny w smaku. Coś pysznego!

 

 

Składniki:

300g gęstego jogurtu naturalnego

1/3 szklanki ciepłego mleka (nie gorącego)

5 jajek

1 szklanka cukru

50 dkg świeżych drożdży

4 szklanki mąki pszennej

1/3 szklanki oleju

  • KRUSZONKA:

70g mąki

3 łyżki cukru

40 g zimnego masła

  • DODATKOWO:

owoce, u mnie świeże truskawki

 

 

*** Do ciepłego (nie gorącego) mleka wkruszamy drożdże, dodajemy łyżkę cukru i łyżkę mąki, mieszamy, aż drożdże się rozpuszczą ***

*** Odstawiamy na około 15 minut do wyrośnięcia ***

*** Do miski przekładamy jogurt, wbijamy jajka oraz wsypujemy cukier ***

*** Mieszamy wszystko do połączenia składników ***

*** Wsypujemy mąkę oraz wlewamy wyrośnięty rozczyn z drożdży ***

*** Całość długo i dokładnie wyrabiamy (można to robić za pomocą robota z hakiem), w trakcie wyrabiania cienkim strumieniem wlewamy olej ***

*** Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą i odkładamy na około 1 godziną do wyrośnięcia ***

*** Po wyrośnięciu ciasto przekładamy do wyłożonej papierem foremki (u mnie foremka o wymiarach 36x26cm) ***

*** Na wierzchu układamy pokrojone owoce ***

*** Przykrywamy ściereczką i odkładamy jeszcze na około 20 minut do wyrośnięcia ***

*** W międzyczasie przygotowujemy kruszonkę. Zimne masło zagniatamy z mąką i cukrem, aż zacznie się kruszyć ***

*** Następnie ciasto równomiernie obsypujemy kruszonką ***

*** Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez ok 35 minut ***

*** Kroimy po przestudzeniu ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

 

KOMENTARZE