Ciasto drożdżowo jogurtowe – wilgotne i puszyste!
To chyba najpyszniejszy drożdżowiec jaki jadłam. Puszysty a jednocześnie wilgotny, delikatny i aksamitny w smaku. Coś pysznego!
Składniki:
300g gęstego jogurtu naturalnego
1/3 szklanki ciepłego mleka (nie gorącego)
5 jajek
1 szklanka cukru
50 dkg świeżych drożdży
4 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki oleju
- KRUSZONKA:
70g mąki
3 łyżki cukru
40 g zimnego masła
- DODATKOWO:
owoce, u mnie świeże truskawki
*** Do ciepłego (nie gorącego) mleka wkruszamy drożdże, dodajemy łyżkę cukru i łyżkę mąki, mieszamy, aż drożdże się rozpuszczą ***
*** Odstawiamy na około 15 minut do wyrośnięcia ***
*** Do miski przekładamy jogurt, wbijamy jajka oraz wsypujemy cukier ***
*** Mieszamy wszystko do połączenia składników ***
*** Wsypujemy mąkę oraz wlewamy wyrośnięty rozczyn z drożdży ***
*** Całość długo i dokładnie wyrabiamy (można to robić za pomocą robota z hakiem), w trakcie wyrabiania cienkim strumieniem wlewamy olej ***
*** Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą i odkładamy na około 1 godziną do wyrośnięcia ***
*** Po wyrośnięciu ciasto przekładamy do wyłożonej papierem foremki (u mnie foremka o wymiarach 36x26cm) ***
*** Na wierzchu układamy pokrojone owoce ***
*** Przykrywamy ściereczką i odkładamy jeszcze na około 20 minut do wyrośnięcia ***
*** W międzyczasie przygotowujemy kruszonkę. Zimne masło zagniatamy z mąką i cukrem, aż zacznie się kruszyć ***
*** Następnie ciasto równomiernie obsypujemy kruszonką ***
*** Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez ok 35 minut ***
*** Kroimy po przestudzeniu ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie! KLIKNIJ TUTAJ