Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką to prawdziwy klasyk wiosennych i wczesnoletnich deserów, łączący w sobie puszystość drożdżowego spodu z kwaskowatością rabarbaru i chrupkością słodkiej kruszonki. Coś pysznego!
Składniki:
- Ciasto:
0,5 kg mąki pszennej
25g świeżych drożdży
1 szklanka letniego mleka
3 jajka
pół szklanki cukru (ok 100g)
szczypta soli
120g masła
- Kruszonka:
100g masła
ok 7 łyżek mąki
ok 7 łyżek cukru
- Dodatkowo:
ok 300g rabarbaru
*** Do połowy szklanki ciepłego (nie gorącego) mleka wkruszamy drożdże, dodajemy łyżkę cukru i łyżkę mąki, mieszamy, aż drożdże się rozpuszczą ***
*** Odstawiamy na około 15 minut do wyrośnięcia ***
*** Masło roztapiamy i odkładamy do przestudzenia ***
*** Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy wyrośnięty rozczyn z drożdży, pozostałe ciepłe mleko, cukier oraz sól ***
*** Wbijamy jajka i zagniatamy całość najlepiej za pomocą robota z hakiem na gładkie ciasto ***
*** Gdy ciasto będzie jednolite wlewamy cienkim strumieniem masło cały czas zagniatając. Wyrabiamy długo, aż ciasto wchłonie cały tłuszcz ***
*** Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą i odkładamy na około 1 godziną do wyrośnięcia ***
*** Po wyrośnięciu ciasto przekładamy do wyłożonej papierem foremki (u mnie foremka o wymiarach 21x26cm) ***
*** Rabarbar myjemy, osuszamy i kroimy w kosteczkę ***
*** Rabarbar wykładamy równomiernie na cieście ***
*** Przygotowujemy kruszonkę. Zimne masło zagniatamy z mąką i cukrem, aż zacznie się kruszyć ***
*** Następnie ciasto równomiernie obsypujemy kruszonką ***
*** Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez ok 35 minut. Po przestudzeniu ciasto można dodatkowo polać lukrem ***
*** SMACZNEGO ***
Polecam również:
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ