Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką


Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką to prawdziwy klasyk wiosennych i wczesnoletnich deserów, łączący w sobie puszystość drożdżowego spodu z kwaskowatością rabarbaru i chrupkością słodkiej kruszonki. Coś pysznego!

 

Składniki:

  • Ciasto:

0,5 kg mąki pszennej

25g świeżych drożdży

1 szklanka letniego mleka

3 jajka

pół szklanki cukru (ok 100g)

szczypta soli

120g masła

  • Kruszonka:

100g masła

ok 7 łyżek mąki

ok 7 łyżek cukru

  • Dodatkowo:

ok 300g rabarbaru

 

 

 

*** Do połowy szklanki ciepłego (nie gorącego) mleka wkruszamy drożdże, dodajemy łyżkę cukru i łyżkę mąki, mieszamy, aż drożdże się rozpuszczą ***

*** Odstawiamy na około 15 minut do wyrośnięcia ***

*** Masło roztapiamy i odkładamy do przestudzenia ***

*** Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy wyrośnięty rozczyn z drożdży, pozostałe ciepłe mleko, cukier oraz sól ***

*** Wbijamy jajka i zagniatamy całość najlepiej za pomocą robota z hakiem na gładkie ciasto ***

*** Gdy ciasto będzie jednolite wlewamy cienkim strumieniem masło cały czas zagniatając. Wyrabiamy długo, aż ciasto wchłonie cały tłuszcz ***

*** Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą i odkładamy na około 1 godziną do wyrośnięcia ***

*** Po wyrośnięciu ciasto przekładamy do wyłożonej papierem foremki (u mnie foremka o wymiarach 21x26cm) ***

*** Rabarbar myjemy, osuszamy i kroimy w kosteczkę ***

*** Rabarbar wykładamy równomiernie na cieście ***

*** Przygotowujemy kruszonkę. Zimne masło zagniatamy z mąką i cukrem, aż zacznie się kruszyć ***

*** Następnie ciasto równomiernie obsypujemy kruszonką ***

*** Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez ok 35 minut. Po przestudzeniu ciasto można dodatkowo polać lukrem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

Polecam również:

KOMENTARZE