Chrupiące pieczone ziemniaczki


Chrupiące pieczone ziemniaczki

Proste, a zarazem bardzo smaczne i wszechstronne danie, które może pełnić rolę zarówno dodatku do obiadu, jak i samodzielnej przekąski. Dzięki dodatkowi skrobi, ziemniaczki wychodzą niezwykle chrupiące i zachowują puszyste wnętrze.

 

 

Składniki:

ok 1 kg młodych ziemniaków

1-2 ząbki czosnku

4 łyżki oleju

1 łyżeczka słodkiej papryki

szczypta chilli

sól, pieprz

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

1 łyżka siekanego koperku

 

 

*** Ziemniaki dokładnie myjemy i kroimy na połówki lub w ćwiartki, w zależności od wielkości ***

*** W garnku zagotowujemy wodę z łyżeczką sol i przeciśniętym czosnkiem. Gdy woda zacznie wrzeć wrzucamy ziemniaki i gotujemy 10 minut ***

*** Po tym czasie ziemniaki odcedzamy ***

*** W miseczce mieszamy olej z paprykami, łyżeczką soli i szczyptą pieprzu oraz z mąką ziemniaczaną (mąka ziemniaczana dodaje nadaje ziemniakom chrupkości) ***

*** Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Układamy ziemniaki polewamy olejem z przyprawami i mieszamy ***

*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200’C i pieczemy przez 40-50 minut do zrumienienia, w międzyczasie raz mieszamy ziemniaki ***

*** Przed podaniem posypujemy siekanym koperkiem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE