Babeczki brownie
Pyszne, czekoladowe wypieki, które są idealnym połączeniem wilgotnego, gęstego ciasta i intensywnego smaku czekolady. Idealne na deser, jako słodka przekąska do kawy, a nawet na specjalne okazję.
Składniki:
3 jaja
80ml gęstego jogurtu naturalnego
100ml soku pomarańczowego lub ananasowego
250g gorzkiej czekolady
200g masła
250g cukru
150g mąki
2 łyżki kakao
szczypta soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
*** Pół tabliczki czekolady (50g) kroimy w drobną kostkę i odkładamy na później ***
*** Do małego garnka przekładamy połamaną na kawałki pozostałą czekoladę, dodajemy pokrojone masło i wlewamy sok ***
*** Całość delikatnie podgrzewamy ciągle mieszając, aż składniki się roztopią. Zdejmujemy z ognia ***
*** Dodajemy cukier, mieszamy ***
*** Do osobnej miski wbijamy jajka i dodajemy jogurt ***
*** Dokładnie mieszamy ***
*** Masę jajeczną mieszamy z masą czekoladową ***
*** Dodajemy mąkę, sodę, proszek do pieczenia, sól i kakao ***
*** Wszystko razem dokładnie mieszamy łyżką lub szpatułką. Dodajemy pokrojoną wcześniej czekoladę i ponownie mieszamy ***
*** Ciasto przekładamy do foremek na babeczki ***
*** Babeczki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160′C i pieczemy przez około 25 minut ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ