Zbójnicka wołowina w pysznym sosie - IMG 8387 1

Zbójnicka wołowina w pysznym sosie

Zbójnicka wołowina w pysznym sosie

Bogaty i aromatyczny gulasz wołowy. Kawałki soczystej wołowiny, które rozpływają się w ustach, otulone gęstym, ciemnym sosem, z pysznymi dodatkami, które dodają potrawie niepowtarzalnego smaku i aromatu. Danie podane z ziemniakami, kaszą gryczaną lub świeżym pieczywem stanowi sycący i niezwykle smaczny posiłek.

 

Zbójnicka wołowina w pysznym sosie - IMG 8387

 

Składniki:

ok 60 dkg wołowiny gulaszowej

ok 10dkg boczku wędzonego

1 cebula

2 ząbki czosnku

ok 10 dkg pieczarek

1 szklanka czerwonego wina (wytrawnego lub półwytrawnego)

1 szklanka bulionu

garść suszonych śliwek

Przyprawy: sól, pieprz, cukier, słodka papryka, liść laurowy, ziele angielskie

1 łyżeczka koncentratu pomidorowego

1 łyżeczka musztardy

1 łyżka mąki

olej do smażenia

 

 

*** Wołowinę kroimy w paski i obsypujemy przyprawami (solą, pieprzem oraz papryką), mieszamy ***

Zbójnicka wołowina w pysznym sosie - IMG 6769

*** Pieczarki kroimy na połówki lub w plasterki ***

Zbójnicka wołowina w pysznym sosie - 40D21740 943A 4A16 AC0F 4A36E3DDF822

*** Cebulę kroimy w piórka, a czosnek obieramy i kroimy w plasterki ***

Zbójnicka wołowina w pysznym sosie - 14306F69 47C5 4682 BA37 77712D2006B3

*** Boczek kroimy w paseczki i wytapiamy na patelni ***

Zbójnicka wołowina w pysznym sosie - 81306A2B 9E8A 4814 A094 A41055702269

*** Do wytopionego boczku dodajemy cebulę, czosnek oraz pieczarki i całość smażymy przez około 2 minuty ciągle mieszając ***

Zbójnicka wołowina w pysznym sosie - 051C462C A63A 4273 B57E B138D10A8676

*** Cebulę z boczkiem i pieczarkami przekładamy na talerz, dolewamy na środek patelni niewielką ilość oleju, rozgrzewamy i dokładamy mięso ***

Zbójnicka wołowina w pysznym sosie - IMG 6787 scaled e1747131302426

*** Smażymy na dużym ogniu, cały czas mieszając, aż mięso straci surowy kolor ***

Zbójnicka wołowina w pysznym sosie - IMG 6789 scaled e1747134333174

*** Wlewamy wino i zagotowujemy. Dodajemy pieczarki z boczkiem i cebulą, liść laurowy oraz dwie kulki ziela angielskiego. Całość dusimy pod przykryciem, na małej mocy palnika przez około 1 godzinę. Co jakiś czas mieszamy i podlewamy bulionem. Po tym czasie dodajemy suszone śliwki, mieszamy i dusimy jeszcze przez około 40 minut – do miękkości mięsa ***

Zbójnicka wołowina w pysznym sosie - IMG 6795 scaled e1747131500632

*** Do powstałego sosu dodajemy koncentrat oraz musztardę, mieszamy ***

Zbójnicka wołowina w pysznym sosie - IMG 6818 scaled e1747132870352

*** Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką i niewielką ilością cukru (około pół łyżeczki). Sos zaciągamy mąka rozrobioną w niewielkiej ilości wody (około 1/3 szklanki wody) – wlewamy, zagotowujemy i mieszamy, aż sos zgęstnieje ***

Zbójnicka wołowina w pysznym sosie - IMG 6819 scaled e1747132919792

*** Podajemy posypane siekaną zieleniną ***

Zbójnicka wołowina w pysznym sosie - IMG 8387 1

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

Zbójnicka wołowina w pysznym sosie - IMG 3770

Zbójnicka wołowina w pysznym sosie - 48D61DF8 238D 456A A06B 63925132F628

 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Przewijanie do góry