Zbójnicka wołowina w pysznym sosie


Zbójnicka wołowina w pysznym sosie

Bogaty i aromatyczny gulasz wołowy. Kawałki soczystej wołowiny, które rozpływają się w ustach, otulone gęstym, ciemnym sosem, z pysznymi dodatkami, które dodają potrawie niepowtarzalnego smaku i aromatu. Danie podane z ziemniakami, kaszą gryczaną lub świeżym pieczywem stanowi sycący i niezwykle smaczny posiłek.

 

 

Składniki:

ok 60 dkg wołowiny gulaszowej

ok 10dkg boczku wędzonego

1 cebula

2 ząbki czosnku

ok 10 dkg pieczarek

1 szklanka czerwonego wina (wytrawnego lub półwytrawnego)

1 szklanka bulionu

garść suszonych śliwek

Przyprawy: sól, pieprz, cukier, słodka papryka, liść laurowy, ziele angielskie

1 łyżeczka koncentratu pomidorowego

1 łyżeczka musztardy

1 łyżka mąki

olej do smażenia

 

 

*** Wołowinę kroimy w paski i obsypujemy przyprawami (solą, pieprzem oraz papryką), mieszamy ***

*** Pieczarki kroimy na połówki lub w plasterki ***

*** Cebulę kroimy w piórka, a czosnek obieramy i kroimy w plasterki ***

*** Boczek kroimy w paseczki i wytapiamy na patelni ***

*** Do wytopionego boczku dodajemy cebulę, czosnek oraz pieczarki i całość smażymy przez około 2 minuty ciągle mieszając ***

*** Cebulę z boczkiem i pieczarkami przekładamy na talerz, dolewamy na środek patelni niewielką ilość oleju, rozgrzewamy i dokładamy mięso ***

*** Smażymy na dużym ogniu, cały czas mieszając, aż mięso straci surowy kolor ***

*** Wlewamy wino i zagotowujemy. Dodajemy pieczarki z boczkiem i cebulą, liść laurowy oraz dwie kulki ziela angielskiego. Całość dusimy pod przykryciem, na małej mocy palnika przez około 1 godzinę. Co jakiś czas mieszamy i podlewamy bulionem. Po tym czasie dodajemy suszone śliwki, mieszamy i dusimy jeszcze przez około 40 minut – do miękkości mięsa ***

*** Do powstałego sosu dodajemy koncentrat oraz musztardę, mieszamy ***

*** Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką i niewielką ilością cukru (około pół łyżeczki). Sos zaciągamy mąka rozrobioną w niewielkiej ilości wody (około 1/3 szklanki wody) – wlewamy, zagotowujemy i mieszamy, aż sos zgęstnieje ***

*** Podajemy posypane siekaną zieleniną ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

 

KOMENTARZE