Ciasto Malinka


Ciasto Malinka

Kremowe, delikatne i wprost rozpływające się w ustach. Niedawno robiłam to ciasto w wersji jagodowej, bardzo nam smakowało i postanowiłam je powtórzyć, tym razem zmieniając owoce dla urozmaicenia. Coś pysznego, polecam spróbować!

 

 

Składniki:

*na blaszkę o wymiarach 25x20cm

  • Spód ciasta:

ok 200g ciastek zbożowych

1 łyżka kakao

80g masła

  • Masa serowa:

650g mielonego twarogu (może być z wiaderka)

16g cukru waniliowego – 1 opakowanie

300g białej czekolady

150g schłodzonej śmietanki36%

  • Mus i żelka malinowa:

ok 300g mrożonych malin

2 łyżki cukru

1 opakowanie galaretki malinowej

1 szklanka wody

250g śmietanki 36%

 

 

*** Masło roztapiamy w garnuszku ***

*** Ciastka kruszymy w malakserze i mieszamy z kakao ***

*** Roztopione masło dodajemy do ciastek, mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wsypujemy ciastka i utwardzamy dno ugniatając za pomocą szklanki. Foremkę wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej ***

*** Przygotowujemy masę serową. Czekoladę łamiemy na kawałki, przekładamy do miski ***

*** Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Odkładamy do wystudzenia, ale nadal ma pozostać płynna ***

*** Ser mielony miksujemy z cukrem waniliowym, a następnie pomału mieszamy z rozpuszczoną i ostudzoną czekoladą ***

*** Śmietankę ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z masą serową ***

*** Całość przelewamy na ciasteczkowy spód, wyrównujemy i wkładamy do lodówki ***

*** Przygotowujemy żelkę i mus malinowy. Mrożone maliny przekładamy do garnka, zalewamy szklanką wody, zasypujemy cukrem ***

*** Całość zagotowujemy i gotujemy przez chwilę, aż maliny się rozmrożą. Gorące zdejmujemy z ognia i wsypujemy galaretkę. Dokładnie mieszamy ***

*** Jeszcze gorące maliny przecieramy przez sitko aby pozbyć się pestek. Mus odkładamy do wystudzenia ***

*** Po tym czasie śmietankę miksujemy prawie na sztywno, mieszamy z połową masy malinowej ***

*** Gotową piankę owocową wykładamy na ciasto. Wkładamy do lodówki na około pół godziny, aby mus stężał ***

*** Po tym czasie na ciasto wylewamy delikatnie pozostałą masę malinową, która po stężeniu stworzy żelkę na wierzchu (jeśli masa zdążyła nam stężeć przed wylaniem na ciasto, można ją bardzo delikatnie podgrzać i rozmieszać, ważne aby nie przegrzać masy bo straci ona właściwości żelujące) ***

*** Ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej 3 godziny ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE