Ciasto Malinka
Kremowe, delikatne i wprost rozpływające się w ustach. Niedawno robiłam to ciasto w wersji jagodowej, bardzo nam smakowało i postanowiłam je powtórzyć, tym razem zmieniając owoce dla urozmaicenia. Coś pysznego, polecam spróbować!
Składniki:
*na blaszkę o wymiarach 25x20cm
- Spód ciasta:
ok 200g ciastek zbożowych
1 łyżka kakao
80g masła
- Masa serowa:
650g mielonego twarogu (może być z wiaderka)
16g cukru waniliowego – 1 opakowanie
300g białej czekolady
150g schłodzonej śmietanki36%
- Mus i żelka malinowa:
ok 300g mrożonych malin
2 łyżki cukru
1 opakowanie galaretki malinowej
1 szklanka wody
250g śmietanki 36%
*** Masło roztapiamy w garnuszku ***
*** Ciastka kruszymy w malakserze i mieszamy z kakao ***
*** Roztopione masło dodajemy do ciastek, mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wsypujemy ciastka i utwardzamy dno ugniatając za pomocą szklanki. Foremkę wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej ***
*** Przygotowujemy masę serową. Czekoladę łamiemy na kawałki, przekładamy do miski ***
*** Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Odkładamy do wystudzenia, ale nadal ma pozostać płynna ***
*** Ser mielony miksujemy z cukrem waniliowym, a następnie pomału mieszamy z rozpuszczoną i ostudzoną czekoladą ***
*** Śmietankę ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z masą serową ***
*** Całość przelewamy na ciasteczkowy spód, wyrównujemy i wkładamy do lodówki ***
*** Przygotowujemy żelkę i mus malinowy. Mrożone maliny przekładamy do garnka, zalewamy szklanką wody, zasypujemy cukrem ***
*** Całość zagotowujemy i gotujemy przez chwilę, aż maliny się rozmrożą. Gorące zdejmujemy z ognia i wsypujemy galaretkę. Dokładnie mieszamy ***
*** Jeszcze gorące maliny przecieramy przez sitko aby pozbyć się pestek. Mus odkładamy do wystudzenia ***
*** Po tym czasie śmietankę miksujemy prawie na sztywno, mieszamy z połową masy malinowej ***
*** Gotową piankę owocową wykładamy na ciasto. Wkładamy do lodówki na około pół godziny, aby mus stężał ***
*** Po tym czasie na ciasto wylewamy delikatnie pozostałą masę malinową, która po stężeniu stworzy żelkę na wierzchu (jeśli masa zdążyła nam stężeć przed wylaniem na ciasto, można ją bardzo delikatnie podgrzać i rozmieszać, ważne aby nie przegrzać masy bo straci ona właściwości żelujące) ***
*** Ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej 3 godziny ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie! KLIKNIJ TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ