Roladki mielone z pysznym nadzieniem śmietankowo-pieczarkowym


Roladki mielone z pysznym nadzieniem śmietankowo-pieczarkowym

Roladki mielone z pysznym nadzieniem śmietankowo-pieczarkowym to danie o bogatym smaku i aromacie, które zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Idealna potrawa zarówno na codzienny, jak i świąteczny obiad albo kolację.  Soczyste mięso, aromatyczny farsz i kremowy sos tworzą harmonijną całość, które z pewnością przypadnie Ci do gustu.

 

 

Składniki:

ok 600g mięsa mielonego (u mnie wieprzowo-wołowe)

1 jajko

2 łyżki bułki tartej

Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, majeranek

2 kulki ziela angielskiego, liść laurowy

ok 10 sztuk pieczarek

pół pora

1 łyżka masła

ok 6 łyżeczek kanapkowego serka śmietankowego

ok pół szklanki mąki

olej do smażenia

1 szklanka bulionu

1 łyżka sosu sojowego

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

opcjonalnie płatki chilli

 

***Przygotowujemy nadzienie. Pieczarki kroimy na małe kawałki i podsmażamy na maśle ***

*** Gdy grzyby się zrumienią dodajemy drobno pokrojonego pora, mieszamy i smażymy jeszcze przez chwilę. Przyprawiamy delikatnie solą oraz pieprzem, mieszamy i odkładamy do przestudzenia ***

*** Do mięsa mielonego dodajemy jajko, bułkę tartą i przyprawy – do smaku ***

*** Całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy mięsnej ***

*** Masę dzielimy na 6 części, każdą kolejno rozpłaszczamy na desce ***

*** Powstały kotlet mięsny smarujemy łyżeczką serka śmietankowego ***

*** Na środku umieszczamy łyżkę nadzienia ***

*** Całość rolujemy i zlepiamy, tak aby nadzienie znajdowało się wewnątrz roladki. Powstałe zraziki obtaczamy w mące ***

*** Ponownie formujemy w dłoniach, lekko dociskając, aby roladki nie rozpadały się w trakcie smażenia ***

*** Roladki obsmażamy z każdej strony na rozgrzanym oleju ***

*** Gdy roladki ładnie się zrumienią zalewamy całość szklanką bulionu i zagotowujemy ***

*** Dodajemy sos sojowy, liść laurowy i ziele angielskie. Dusimy całość na niewielkiej mocy palnika przez około pół godziny, co jakiś czas obracając roladki. Doprawiamy sos w razie potrzeby do smaku i zaciągamy łyżką mąki rozmieszaną w niewielkiej ilości wody ***

*** Obracamy roladki, tak aby pokryły się gęstym sosem i jeszcze przez chwilę podgrzewamy. Na koniec posypujemy siekaną zieleniną i opcjonalnie płatkami chilli ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

KOMENTARZE