Roladki mielone z pysznym nadzieniem śmietankowo-pieczarkowym
Roladki mielone z pysznym nadzieniem śmietankowo-pieczarkowym to danie o bogatym smaku i aromacie, które zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Idealna potrawa zarówno na codzienny, jak i świąteczny obiad albo kolację. Soczyste mięso, aromatyczny farsz i kremowy sos tworzą harmonijną całość, które z pewnością przypadnie Ci do gustu.
Składniki:
ok 600g mięsa mielonego (u mnie wieprzowo-wołowe)
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, majeranek
2 kulki ziela angielskiego, liść laurowy
ok 10 sztuk pieczarek
pół pora
1 łyżka masła
ok 6 łyżeczek kanapkowego serka śmietankowego
ok pół szklanki mąki
olej do smażenia
1 szklanka bulionu
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
opcjonalnie płatki chilli
***Przygotowujemy nadzienie. Pieczarki kroimy na małe kawałki i podsmażamy na maśle ***
*** Gdy grzyby się zrumienią dodajemy drobno pokrojonego pora, mieszamy i smażymy jeszcze przez chwilę. Przyprawiamy delikatnie solą oraz pieprzem, mieszamy i odkładamy do przestudzenia ***
*** Do mięsa mielonego dodajemy jajko, bułkę tartą i przyprawy – do smaku ***
*** Całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy mięsnej ***
*** Masę dzielimy na 6 części, każdą kolejno rozpłaszczamy na desce ***
*** Powstały kotlet mięsny smarujemy łyżeczką serka śmietankowego ***
*** Na środku umieszczamy łyżkę nadzienia ***
*** Całość rolujemy i zlepiamy, tak aby nadzienie znajdowało się wewnątrz roladki. Powstałe zraziki obtaczamy w mące ***
*** Ponownie formujemy w dłoniach, lekko dociskając, aby roladki nie rozpadały się w trakcie smażenia ***
*** Roladki obsmażamy z każdej strony na rozgrzanym oleju ***
*** Gdy roladki ładnie się zrumienią zalewamy całość szklanką bulionu i zagotowujemy ***
*** Dodajemy sos sojowy, liść laurowy i ziele angielskie. Dusimy całość na niewielkiej mocy palnika przez około pół godziny, co jakiś czas obracając roladki. Doprawiamy sos w razie potrzeby do smaku i zaciągamy łyżką mąki rozmieszaną w niewielkiej ilości wody ***
*** Obracamy roladki, tak aby pokryły się gęstym sosem i jeszcze przez chwilę podgrzewamy. Na koniec posypujemy siekaną zieleniną i opcjonalnie płatkami chilli ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- Najlepsze pomysły na pyszne i niedrogie obiady! Przepisy tutaj (KLIK)
- Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie! KLIKNIJ TUTAJ