Ciasto czekoladowe z kremem karpatkowym i malinami
Wilgotne i mocno czekoladowe brownie z delikatnym aksamitnym kremem oraz orzeźwiającą galaretką owocową, to pyszne i efektowne ciasto, które z pewnością zachwyci gości zarówno smakiem, jak i pięknym wyglądem.
Składniki:
- Ciasto czekoladowe:
3 jaja
80ml gęstego jogurtu naturalnego
100ml soku pomarańczowego lub ananasowego
200g gorzkiej czekolady
200g masła
250g cukru
150g mąki
2 łyżki kakao
szczypta soli
½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
- Krem karpatkowy:
750 ml mleka (3 szklanki)
6 łyżek cukru
2 budynie waniliowe bez cukru (po 40g każdy)
2 łyżki mąki pszennej
200g masła
- Galaretka z malinami:
ok 400g mrożonych malinami
2 galaretki malinowe
600 ml gorącej wody (do galaretek)
*** Do małego garnka przekładamy połamaną na kawałki czekoladę, dodajemy pokrojone masło i wlewamy sok ***
*** Całość delikatnie podgrzewamy ciągle mieszając, aż składniki się roztopią. Zdejmujemy z ognia ***
*** Dodajemy cukier, mieszamy ***
*** Do osobnej miski wbijamy jajka i dodajemy jogurt. Dokładnie mieszamy ***
*** Masę jajeczną mieszamy z masą czekoladową ***
*** Dodajemy mąkę, sodę, proszek do pieczenia, sól i kakao ***
*** Wszystko razem dokładnie mieszamy łyżką lub szpatułką i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (moja foremka ma wymiary 27 x 24 cm) ***
*** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160′C i pieczemy przez ok 45 minut ***
*** Przygotowujemy krem. Z 750ml mleka odlewamy pół szklanki w którym mieszamy budynie z mąką pszenną ***
*** Resztę mleka zagotowujemy z cukrem. Gdy mleko się zagotuje (musi zacząć wrzeć) wlewamy wcześniej rozmieszane budynie i cały czas mieszamy, aż masa zgęstnieje ***
*** Budyń owijamy folią i odkładamy do całkowitego wystudzenia (nie może być ciepły) ***
*** Miękkie masło przez chwilę miksujemy, a następnie dodajemy po łyżce zimny budyń ***
*** Całość mieszamy mikserem, aż powstanie jednolity krem ***
*** Masę karpatkową wykładamy na ostudzone ciasto czekoladowe i wyrównujemy. Całość umieszczamy w lodówce ***
*** Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i odkładamy do wystudzenia ***
*** Następnie do galaretki wrzucamy mrożone maliny i mieszamy do czasu, aż zacznie tężeć (Uwaga! Galaretka szybko tężeje) ***
*** Tężejącą galaretkę z owocami od razu wykładamy na ciasto ***
*** Ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej kilka godzin, a najlepiej na całą noc ***
*** SMACZNEGO ***
Polecam również:
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ