Ciasto czekoladowe z kremem karpatkowym i malinami


Ciasto czekoladowe z kremem karpatkowym i malinami

Wilgotne i mocno czekoladowe brownie z delikatnym aksamitnym kremem oraz  orzeźwiającą galaretką owocową, to pyszne i efektowne ciasto, które z pewnością zachwyci gości zarówno smakiem, jak i pięknym wyglądem.

 

 

Składniki:

  • Ciasto czekoladowe:

3 jaja

80ml gęstego jogurtu naturalnego

100ml soku pomarańczowego lub ananasowego

200g gorzkiej czekolady

200g masła

250g cukru

150g mąki

2 łyżki kakao

szczypta soli

½ łyżeczki proszku do pieczenia

½ łyżeczki sody oczyszczonej

  • Krem karpatkowy:

750 ml mleka (3 szklanki)

6 łyżek cukru

2 budynie waniliowe bez cukru (po 40g każdy)

2 łyżki mąki pszennej

200g masła

  • Galaretka z malinami:

ok 400g mrożonych malinami

2 galaretki malinowe

600 ml gorącej wody (do galaretek)

 

 

*** Do małego garnka przekładamy połamaną na kawałki czekoladę, dodajemy pokrojone masło i wlewamy sok ***

*** Całość delikatnie podgrzewamy ciągle mieszając, aż składniki się roztopią. Zdejmujemy z ognia ***

*** Dodajemy cukier, mieszamy ***

*** Do osobnej miski wbijamy jajka i dodajemy jogurt. Dokładnie mieszamy ***

*** Masę jajeczną mieszamy z masą czekoladową ***

*** Dodajemy mąkę, sodę, proszek do pieczenia, sól i kakao ***

*** Wszystko razem dokładnie mieszamy łyżką lub szpatułką i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (moja foremka ma wymiary 27 x 24 cm) ***

*** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160′C i pieczemy przez ok 45 minut ***

*** Przygotowujemy krem. Z 750ml mleka odlewamy pół szklanki w którym mieszamy budynie z mąką pszenną ***

*** Resztę mleka zagotowujemy z cukrem. Gdy mleko się zagotuje (musi zacząć wrzeć) wlewamy wcześniej rozmieszane budynie i cały czas mieszamy, aż masa zgęstnieje ***

*** Budyń owijamy folią i odkładamy do całkowitego wystudzenia (nie może być ciepły) ***

*** Miękkie masło przez chwilę miksujemy, a następnie dodajemy po łyżce zimny budyń ***

*** Całość mieszamy mikserem, aż powstanie jednolity krem ***

*** Masę karpatkową wykładamy na ostudzone ciasto czekoladowe i wyrównujemy. Całość umieszczamy w lodówce ***

*** Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i odkładamy do wystudzenia ***

*** Następnie do galaretki wrzucamy mrożone maliny i mieszamy do czasu, aż zacznie tężeć (Uwaga! Galaretka szybko tężeje) ***

*** Tężejącą galaretkę z owocami od razu wykładamy na ciasto ***

*** Ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej kilka godzin, a najlepiej na całą noc ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

Polecam również:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE