Filety z mintaja w sosie cytrynowym
Filety rybne w kremowym sosie cytrynowym, to pyszne i zdrowe danie, nie tylko na piątkowy obiad. Najlepiej smakują podane ze świeżymi ziemniakami, ryżem lub kaszą i surówką z kiszonej kapusty.
Składniki:
ok 500g filetów z mintaja
sól, pieprz cytrynowy – do smaku
pół łyżeczki kurkumy
1 łyżka masła
1 cebula
pół szklanki śmietanki kremówki
1 łyżeczka musztardy
sok z połowy cytryny
pół szklanki mąki do obtoczenia ryby
olej do smażenia
opcjonalnie płatki chilli do posypania
*** Rybę oprószamy z dwóch stron solą oraz pieprzem cytrynowym ***
*** Przyprawione filety obtaczamy w mące ***
*** Na patelni rozgrzewamy niedużą ilość oleju. Na rozgrzanym tłuszczu smażymy rybę z dwóch stron na rumiano ***
*** Podsmażone filety przekładamy na talerz, a na patelnie dokładamy masło i pokrojoną w kostkę cebulę ***
*** Gdy cebula zeszkli się wlewamy śmietanę, mieszamy. Dodajemy sok z cytryny, musztardę i kurkumę ***
*** Dokładnie mieszamy i gotujemy kilka minut, aż sos zacznie gęstnieć ***
*** Dodajemy rybę i podgrzewamy ją w sosie przez kilka minut ***
*** Dodatkowo danie można posypać płatkami chilli ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- PRZEPISY NA SZYBKIE, TANIE I ŁATWE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ