Filety z mintaja w sosie cytrynowym


Filety z mintaja w sosie cytrynowym

Filety rybne w kremowym sosie cytrynowym, to pyszne i zdrowe danie, nie tylko na piątkowy obiad. Najlepiej smakują podane ze świeżymi ziemniakami, ryżem lub kaszą i surówką z kiszonej kapusty.

 

 

Składniki:

ok 500g filetów z mintaja

sól, pieprz cytrynowy – do smaku

pół łyżeczki kurkumy

1 łyżka masła

1 cebula

pół szklanki śmietanki kremówki

1 łyżeczka musztardy

sok z połowy cytryny

pół szklanki mąki do obtoczenia ryby

olej do smażenia

opcjonalnie płatki chilli do posypania

 

 

*** Rybę oprószamy z dwóch stron solą oraz pieprzem cytrynowym ***

*** Przyprawione filety obtaczamy w mące ***

*** Na patelni rozgrzewamy niedużą ilość oleju. Na rozgrzanym tłuszczu smażymy rybę z dwóch stron na rumiano ***

*** Podsmażone filety przekładamy na talerz, a na patelnie dokładamy masło i pokrojoną w kostkę cebulę ***

*** Gdy cebula zeszkli się wlewamy śmietanę, mieszamy. Dodajemy sok z cytryny, musztardę i kurkumę ***

*** Dokładnie mieszamy i gotujemy kilka minut, aż sos zacznie gęstnieć ***

*** Dodajemy rybę i podgrzewamy ją w sosie przez kilka minut ***

*** Dodatkowo danie można posypać płatkami chilli ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE