Malinowa księżniczka z kremem śmietankowym – ciasto bez pieczenia!
Nie zliczę już chyba w ilu odsłonach robiłam to ciasto, było z kremem serowym, budyniowym, na biszkopcie, na herbatnikach…, tym razem przyszła pora na prosty i pyszny krem śmietankowy. Ciasto jest efektowne i mega smaczne, a przy tym bardzo łatwe w przygotowaniu. Polecam!
Składniki:
ok 40dkg herbatników
1 puszka masy kajmakowej
- Krem śmietankowy:
500ml śmietanki kremówki 36%
250g serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
- Dodatkowo:
2 galaretki malinowe
ok 0,5 kg mrożonych malin
600 ml gorącej wody (do galaretek)
*** Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, na spodzie układamy warstwę herbatników ***
*** Przygotowujemy krem śmietankowy. W misie miksera umieszczamy śmietankę, serek mascarpone oraz cukier puder. Wszystko razem miksujemy, aż uzyskamy gęsty krem. Krem dzielimy na dwie części ***
*** Na herbatnikach rozprowadzamy pierwszą część kremu ***
*** Układamy kolejną warstwę herbatników i wykładamy masę kajmakową z puszki ***
*** Za pomocą łyżki lub szpatułki rozprowadzamy delikatnie kajmak na herbatnikach ***
*** Wykładamy kolejną warstwę herbatników ***
*** Rozprowadzamy drugą część kremu ***
*** Zakrywamy ostatnią warstwą herbatników i wkładamy ciasto do lodówki na czas przygotowania galaretki***
*** Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie, dokładnie mieszamy ***
*** Następnie do galaretki wrzucamy mrożone maliny, mieszamy ***
*** Gdy tylko galaretka zacznie tężeć wykładamy ją na ciasto (uwaga! Galaretka szybko tężeje) ***
*** Ciasto wkładamy do lodówki na całą noc ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ