Malinowa księżniczka z kremem śmietankowym – ciasto bez pieczenia!


Malinowa księżniczka z kremem śmietankowym – ciasto bez pieczenia!

Nie zliczę już chyba w ilu odsłonach robiłam to ciasto, było z kremem serowym, budyniowym, na biszkopcie, na herbatnikach…, tym razem przyszła pora na prosty i pyszny krem śmietankowy. Ciasto jest efektowne i mega smaczne, a przy tym bardzo łatwe w przygotowaniu. Polecam!

 

 

Składniki:

ok 40dkg herbatników

1 puszka masy kajmakowej

  • Krem śmietankowy:

500ml śmietanki kremówki 36%

250g serka mascarpone

3 łyżki cukru pudru

  • Dodatkowo:

2 galaretki malinowe

ok 0,5 kg mrożonych malin

600 ml gorącej wody (do galaretek)

 

 

*** Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, na spodzie układamy warstwę herbatników ***

*** Przygotowujemy krem śmietankowy. W misie miksera umieszczamy śmietankę, serek mascarpone oraz cukier puder. Wszystko razem miksujemy, aż uzyskamy gęsty krem. Krem dzielimy na dwie części ***

*** Na herbatnikach rozprowadzamy pierwszą część kremu ***

*** Układamy kolejną warstwę herbatników i wykładamy masę kajmakową z puszki ***

*** Za pomocą łyżki lub szpatułki rozprowadzamy delikatnie kajmak na herbatnikach ***

*** Wykładamy kolejną warstwę herbatników ***

*** Rozprowadzamy drugą część kremu ***

*** Zakrywamy ostatnią warstwą herbatników i wkładamy ciasto do lodówki na czas przygotowania galaretki***

*** Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie, dokładnie mieszamy ***

*** Następnie do galaretki wrzucamy mrożone maliny, mieszamy ***

*** Gdy tylko galaretka zacznie tężeć wykładamy ją na ciasto (uwaga! Galaretka szybko tężeje) ***

*** Ciasto wkładamy do lodówki na całą noc ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE